KWSP: Masih ramai yang susah walaupun telah keluarkan simpanan i-citra KWSP

KWSP: Masih ramai yang susah walaupun telah keluarkan simpanan KWSP

Pengeluaran RM101 bilion di bawah kemudahan i-Sinar, i-Lestari dan i-Citra Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) terbukti hanya membantu sedikit sebanyak sahaja dan masih ramai yang masih susah.

–> Sila baca Senarai Bantuan Kerajaan Oktober 2021 – tarikh bayaran & cara permohonan

Intipati kenyataan berita

  • Walaupun mengeluarkan wang simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, seorang pemandu teksi di sini terpaksa memandu lori secara sambilan untuk membesarkan empat anaknya yang bersekolah.
  • Ibu bapa tunggal Ishak (bukan nama sebenar) berkata dia tiada pilihan.
  • “Sebagai pemandu teksi, saya tidak mencarum KWSP sejak 15 tahun lalu. Kali terakhir saya bekerja di kilang sebelum berkahwin.
  • “Namun, apabila kerajaan memperkenalkan inisiatif i-Citra tahun lepas, saya mengeluarkan KWSP dua kali, RM10,000 dahulu dan kemudian RM5,000,” kata lelaki berusia 43 tahun itu.
  • “Disebabkan itu, simpanan KWSP saya merosot kepada kurang daripada RM10,000.”
  • Sejak kehilangan isteri enam tahun lalu, Ishak berkata sukar untuk menjaga tiga anak lelaki dan perempuannya, berusia antara tujuh hingga 17 tahun. Dilaporkan pada 1 Nov lalu bahawa KWSP kini memberi tumpuan untuk membantu ahli membina semula simpanan mereka. bersara berikutan kemudahan pengeluaran khas akibat pandemik Covid-19.
  • Pengeluaran ini – i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra – menyebabkan sejumlah RM101bil telah diagihkan kepada lebih 7.4 juta ahli, iaitu hampir separuh daripada ahli KWSP.
  • KWSP berkata walaupun dana itu memberikan sedikit bantuan kewangan kepada ahli semasa wabak itu, pengeluaran itu menyebabkan 6.1 juta ahli kini mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam akaun KWSP mereka.
  • 3.6 juta lagi ahli mempunyai kurang daripada RM1,000.

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment