Pengeluaran KWSP i-Citra, i-Sinar tidak akan menjejaskan pasaran kewangan domestik

Pengeluaran KWSP i-Citra, i-Sinar tidak akan menjejaskan pasaran kewangan domestik

Pengeluaran RM101 bilion di bawah kemudahan i-Sinar, i-Lestari dan i-Citra Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan pasaran kewangan domestik, kata Timbalan Menteri Kewangan Mohd Shahar Abdullah.

–> Sila baca Senarai Bantuan Kerajaan Oktober 2021 – tarikh bayaran & cara permohonan

Intipati kenyataan berita

  • Shahar menafikan bahawa pengeluaran itu memberi kesan negatif terhadap pelaburan dalam Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS), kawasan di mana KWSP merupakan antara pemain terbesar.
  • “Malah, kaedah Peruntukan Aset Strategik sedang dilaksanakan bagi menampung semua pengeluaran yang dibuat dalam tempoh kelayakan pengeluaran,” katanya di Dewan Rakyat tempoh hari.
  • Beliau menjawab pertanyaan Datuk Che Abdullah Mat Nawi (PAS-Tumpat) mengenai rancangan strategik Kementerian Kewangan untuk memudahkan keselamatan persaraan rakyat kerana simpanan mereka telah berkurangan berikutan pengenalan pelbagai skim pengeluaran.
  • Pada 31 Oktober, KWSP berkata RM101 bilion telah diagihkan kepada lebih 7.4 juta ahli, atau kira-kira separuh daripada ahlinya, dan pengeluaran ini menyebabkan 6.1 juta ahli mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam akaun KWSP mereka.
  • Mohd Shahar berkata kerajaan akan mengkaji kaedah lain bagi memastikan jaringan keselamatan sosial persaraan rakyat kembali ke tahap yang sepatutnya.
  • Bagi menambah baik perlindungan sosial, beliau berkata KWSP akan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baharu yang membolehkan mereka membeli produk insurans atau takaful, seperti yang diumumkan dalam Bajet 2022, untuk perlindungan individu dan keluarga sekiranya berlaku penyakit kritikal atau kematian.
  • Selain itu, katanya, pengeluaran umur 55 dan umur 60 tahun yang lebih fleksibel sedang dilaksanakan, di mana ahli boleh membuat pengeluaran pembayaran dividen penuh, bulanan atau tahunan, atau mengeluarkan sebarang jumlah pada bila-bila masa.
  • “Ini bertujuan menggalakkan ahli KWSP memilih pengeluaran berkala atau bulanan. Ini akan membolehkan ahli terus menerima dividen tahunan ke atas simpanan dan memastikan simpanan mereka akan bertahan lebih lama,” katanya.
  • Inisiatif lain yang dilaksanakan ialah majikan bertanggungjawab membayar caruman KWSP bagi pekerja yang masih bekerja sehingga umur 75 tahun dan, untuk menggalakkan ahli kekal dalam tenaga kerja dan majikan mengambil pekerja berumur 60 tahun ke atas, majikan hanya perlu menyumbang empat peratus manakala tiada caruman diberi mandat untuk pekerja.
  • Selain itu, katanya, KWSP telah memperkenalkan skim caruman sukarela i-Saraan, di mana kerajaan akan menyumbang 15 peratus daripada caruman tahunan tertakluk kepada maksimum RM250 setahun, dan skim sukarela i-Suri untuk memastikan kesejahteraan hidup. wanita terutamanya suri rumah, dengan tujuan menabung untuk hari tua.

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment