Bantuan RM600: Syarat Kelayakan & Cara Mohon

Bantuan RM600 – Semak Syarat Kelayakan & Cara Mohon Bantuan Perkeso 2022 untuk Cuti Tanpa Gaji di bawah skim eis perkeso disebalik musibah covid 19.

Bantuan Rm600

Nampaknya, ramai yang sudah mula terkesan dek kerana penangan wabak covid-19. Bukan sahaja kesan kesihatan selepas wabak ini telah menyebabkan ramai kalangan pekerja dan majikan mula terasa bahangnya.

Situasi ini yang pastinya akan menjejaskan golongan perniaga dan pekerja serta majikan di Malaysia, pihak socso Malaysia telah melancarkan bantuan kewangan RM600 yang diumumkan kerajaan Malaysia.

Selepas kerajaan Malaysia bertindak drastik untuk tidak membenarkan rakyat Malaysia keluar rumah kecuali untuk urusan yang dibenarkan sahaja.

Bantuan perkeso RM600 ini adalah merupakan usaha pihak kerajaan Malaysia melalui socso login di bawah Sistem Insurans Pekerjaan bagi membendung situasi ada kalangan majikan terpaksa memberikan notis cuti tanpa gaji dek kerana masalah kewangan syarikat yang meruncing sepanjang wabak ini berlangsung.

Jika anda berminat dengan bantuan ini, boleh teruskan meneliti info dan maklumat yang kami kongsikan di bawah ini.

Syarat Kelayakan

Syarat bantuan rm600 terbuka kepada mana-mana daripada anda sebagai pekerja swasta telah pun mencarum berdasarkan kadar caruman sip Sistem Insurans Pekerjaaan

Anda hanya layak mohon bantuan rm600 ini jika telah melalui sekurang-kurangnya 30 hari cuti tanpa gaji. Contohnya jika anda diberikan cuti tanpa gaji oleh majikan selama 4 bulan contohnya.

Hari yang ke 31 anda sudah layak untuk memohon dan berpeluang untuk menerima RM600 sebulan dan berjumlah RM2,400 untuk tempoh 4 bulan lamanya, dan anda sudah pun cuti tanpa gaji selama 30 hari.

Jika anda hanya menerima gaji RM4000 sebulan dan ke bawah, anda layak untuk memohon bantuan rm600 perkeso ini.

Cara Pembayaran Cuti Tanpa Gaji

Kepada yang melepasi syarat kelayakan yang telah pun ditetapkan.

anda akan diberikan bayaran sebanyak RM600 oleh pihak perkeso mellaui majikan anda.

Kegagalan majikan berbuat demikian, tindakan keras akan diambil terhadap majikan yang tidak amanah.

Majikan anda yang diberikan tanggungjawab untuk menyerahkannya kepada anda.

Maksimum had yang telah ditetapkan adalah sehingga 6 bulan sahaja. Tidak lebih daripada itu.

Bayaran bantuan socso rm600 sebulan ini sebagai ganti cuti tanpa gaji anda bergantung kepada jumlah notis cuti tanpa gaji yang diberikan oleh majikan anda.

Cara Mohon

Kepada anda yang berminat, boleh apply dan download borang permohonan erpc-19 ini dan cara memohon bantuan perkeso Rm600 sebulan ini cukup mudah melalui pautan yang dikongsikan di bawah ini.

Segala permohonan akan dilakukan sendiri oleh pihak majikan anda.

Borang permohonan bantuan rm600 anda yang telah lengkap seperti yang diperlukan, boleh dihantar terus melalui pautan emel rasmi di bawah ini,

[email protected]

Pautan Penting Untuk Rujukan

Disclaimers – Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan dari sumber official yang sahih. Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Bantuan RM600: Syarat Kelayakan & Cara Mohon

Bantuan RM600: Syarat Kelayakan & Cara Mohon

Bantuan RM600: Syarat Kelayakan & Cara Mohon

Semak Bantuan Barang Dapur Anda Di Sini

Lihat Juga : Semakan & Jadual Pembayaran BKM Anda

Leave a Comment