Cara Daftar Bantuan i-Suri Terkini Mei 2022

Daftar Bantuan i-Suri

Berikut kami kongsikan kepada anda cara daftar bantuan i-Suri terkini sebelum tarikh tutup mei 2022.

Terdapat sebuah lagi inisiatif yang diperkenalkan oleh KWSP bagi memastikan kesejahteraan golongan suri rumah serta mengiktiraf sumbangan mereka kepada ahli keluarga dan pembangunan negara yang dikenali sebagai i-Suri. Berikut adalah penjelasan lanjut berkenaan inisiatif ini.

Dalam usaha membantu masyarakat Malaysia, pelbagai jenis inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan. Antaranya termasuklah melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Ia seperti mana sebelum ini pihak kerajaan telah bersetuju memperkenalkan i-Sinar, i-Citra, i-Lestari dan Pengeluaran Khas kepada setiap pencarum KWSP.

Daftar Bantuan i-Suri

Lihat Juga Jumlah Bayaran Permohonan Bantuan Am RM350 Sebulan

Lihat Juga Permohonan Bantuan RM1600 Untuk Belia Yang Belum Bekerja

Cara Daftar Bantuan i-Suri Secara Online

Daftar Bantuan i-Suri

Kepada yang menepati syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan, pendaftaran i-Suri boleh dibuat di kios atau kaunter KWSP yang berhampiran dengan membawa dokumen pengenalan diri.

Bagi siapa yang boleh membuat caruman pula, ia boleh dilaksanakan oleh isteri (pendaftar) atau suami kepada pasangan yang layak.

Cara menyalurkan caruman pula boleh dibuat dengan kaedah: perbankan internet, kaunter ejen bank, ejen bank berdaftar atau kaunter KWSP.

Maklumat lengkap dan terperinci berkenaan inisiatif ini boleh dirujuk – DI SINI.

Sumber: Berikerja.com

Faedah-faedah Daftar Bantuan i-Suri

Menerima sumbangan kerajaan sebanyak RM480/setahun;

Caruman dalam apa-apa amaun dan pada bila-bila masa mengikut kemampuan mereka dan masih boleh membuat pengeluaran mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan;

  • Bantuan Kematian: RM2,500;
  • Bantuan Hilang Upaya: RM5,000;
  • Menerima dividen tahunan KWSP.

Myinfokerja.com

Disclaimers – Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan dengan “ Cara Daftar Bantuan i-Suri Terkini Mei 2022 ” sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Leave a Comment