Bercuti tanpa bawa pembantu, Awal Ashaari belajar erti sabar dan kenal mood anak-anak

Bercuti tanpa bawa pembantu, Awal Ashaari belajar erti sabar dan kenal mood anak-anak

Awal atau Ahmad Awaluddin Ashaari, 41, berkata, kehidupan tanpa pembantu banyak mengajar dia tentang kesabaran, malah dapat lebih banyak meluangkan masa bersama keluarga tercinta.

PELAKON dan pengacara, Awal Ashaari berkongsi pengalaman menjaga dua orang cahaya matanya ketika bercuti ke luar negara tanpa kehadiran pembantu.

1878019

Awal mengakui lebih banyak meluangkan masa bersama Lara dan Lila.

“Melancong tanpa pembantu banyak mengajar saya tentang kesabaran dan mendekatkan saya dengan anak-anak.

Awal berkongsi perkara itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di Instagram miliknya.

“Waktu inilah baru tahu perangai anak-anak kita, macam mana nak jaga mood mereka, nak pastikan semua terjaga dan paling penting, beri keutamaan pada mereka,” katanya.

Kata Awal, jika ikutkan hati, banyak lagi tempat yang ingin dilawati, tetapi mengenangkan anak-anak yang masih kecil, dia terpaksa akur dengan situasi berkenaan.

Dalam pada itu, Awal menjelaskan dia bukannya merungut, tetapi bersyukur kerana dapat lebih rapat dengan anak-anaknya iaitu Lara Alana, 8, dan Lila Amina, 1.

“Pukul 5 petang semua dah letih dan mengantuk. Jadi kami balik rumah dan rehat. Saya bukan mengeluh tetapi saya dapat rasakan lebih rapat dengan mereka,” ujarnya.

“Kalau ikutkan banyak tempat nak explore, banyak restoran nak singgah, nak jumpa kawan-kawan dan keluar malam, tetapi kami tidak boleh lakukan pada trip kali ini.

1878018

Menjengah di ruangan komen, rata-rata netizen memahami situasi aktor itu kerana berpendapat bukan mudah untuk bercuti bersama anak-anak yang masih kecil.

Awal berkongsi pengalaman manis bersama anak-anak.

“Pukul 5 ibu dan ayah pun dah penat, sama naik dengan anak tantrum. Melancong dengan anak kecil memang memenatkan tetapi ia akan jadi satu memori yang indah untuk dikenang.

Namun, mereka merasakan ini merupakan satu pengalaman yang bakal dikenang oleh ibu bapa

“Melancong dengan anak kecil bukan senang tapi sangat-sangat memorable,” tulis netizen.

“Memang mencabar nak bersiap pun kelam-kabut. Boleh jadi gaduh hoi dengan suami.

Sumber : mstar

Leave a Comment