Semakan Bantuan Tambahan BKM RM500

Semakan Bantuan Tambahan BKM RM500

Berikut adalah Tarikh pembayaran Bantuan Tambahan BKM berjumlah seanyak Rm500 dan semakan lanjut berkaitan tentang bantuan. Tahukah anda terdapat BKM tambahan dalam Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) di mana mereka yang layak BKM akan menerima tambahan BKM sekiranya layak.

Bantuan Tambahan BKM

Jumlah Bantuan Yang Diberikan. Berikut adalah Jumlah bantuan BKM maksimum sebanyak RM2,000 manakala Jumlah bantuan tambahan BKM adalah RM500 kepada isi rumah berstatus IBT yang mempunyai anak menepati syarat dan RM300 kepada penerima isi rumah bestatus warga emas.

Ini bermakna setiap isi rumah yang layak BKM dan bantuan tambahan BKM akan menerima bantuan keseluruhan maksimum berjumlah RM2,500.

Berikut adalah syarat kelayakan untuk menerima Bantuan Tambahan BKM. Penerima BKM kategori isi rumah berstatus Ibu atau Bapa Tunggal (IBT) yang mempunyai anak menepati syarat
Penerima kategori isi rumah berstatus warga emas

  • Semakan Kelayakan BKM Tambahan

Bantuan Tambahan BKM RM500

Berikut dikongsikan cara untuk membuat semakan kelayakan BKM Tambahan:

  • Buka laman web https://bkm.hasil.gov.my/account/Login.aspx
  • Log masuk seperti biasa
  • Klik pada semakan status untuk semak status permohonan
  • Status permohonan berserta jumlah bayaran bantuan diluluskan akan dipaparkan
  • Jika tiada maklumat BKM Tambahan seperti yang dipaparkan pada gambar di bawah, ini bermakna anda tidak layak untuk menerima BKM Tambahan.

Maklumat Lanjut

Maklumat lanjut mengenai BKM Tambahan ini bolehlah layari laman web BKM atau anda boleh baca FAQ BKM

Disclaimers – Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sumber: Blogrojak

Leave a Comment