Bantuan Laptop Percuma: Tarikh Permohonan & Cara Mohon

Bantuan Laptop Percuma untuk golongan B40. Semak maklumat lanjut di bawa berkenaan tarikh tutup permohonan & cara mohon
bantuan laptop percuma.

Bantuan Laptop Percuma

Kementerian Pengajian Tinggi KPT telah mengumumkan bantuan yang melibatkan Pakej Pelan Data Percuma dan juga peranti siswa (laptop) FREE untuk kumpulan dan golongan pelajar IPT B40 di Malaysia.

Untuk makluman, bantuan ini adalah bertujuan untuk memudahkan urusan para pelajar untuk meneruskan pembelajaran secara atas talian (online) dan membantu meringankan beban keluarga golongan b40.

Ikuti maklumat lengkap seperti di bawah ini untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan bantuan laptop percuma ini. Semoga bermanfaat.

Bantuan Laptop Percuma

KERAJAAN JANJI BERI PERANTI TERBAIK

“Saya harap pada minggu pertama Jun, kita mula mengedarkan tablet kepada mereka yang ingin memohon bantuan laptop percuma yang mungkin akan membabitkan beratus ribu anak muda siswa siswi.

“Mereka akan mendapat tablet berkualiti tinggi bukan cap ayam… Saya jamin kita akan beri kualiti yang terbaik,” katanya.

Tan Sri Annuar Musa yang juga merupakan Menteri Komunikasi dan Multimedia turut menyatakan bahawa sebanyak 450,000 peranti dijangka akan diedarkan untuk tahun ini melalui tiga fasa pemberian.

Dalam masa sama, pihaknya juga memberikan jaminan, peranti yang akan diberikan adalah yang berkualiti tinggi, dan bukan ‘cap ayam’.

Tarikh permohonan Bantuan Laptop

“Mulai 15 April, kementerian akan buka satu portal di mana pelajar termasuk di luar bandar daripada kumpulan berpendapatan rendah (B40) boleh memohon bantuan laptop percuma atau tablet ini.

“Beritahu mak dan ayah tak payah keluar duit nak beli laptop atau tablet. Mulai 15 April ini buat saja permohonan kepada kementerian secara online, kerajaan akan berikan percuma, ” katanya Tan Sri Annuar Musa ketika berucap pada Program Santai Bersama Menteri Komunikasi dan Multimedia Bersama Keluarga Malaysia Daerah Sandakan, hari ini.

Cara Mohon Laptop Percuma

Berikut adalah merupakan cara memohon pelan bantuan laptop percuma data percuma B40.

Jika anda layak menerima bantuan ini, anda akan diberikan kad sim secara percuma.

Anda perlu pergi ke bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) pusat pengajian anda.

Untuk pengetahuan anda, semua pelajar ataupun mahasiswa Institut Pengajian Tinggi (IPT) layak untuk memohon bantuan ini tanpa mengira sama ada mereka adalah merupakan pelajar Politeknik, Kolej Komuniti, IPTS dan Universiti Awam (UA).

Cara mohon bantuan laptop b40 boleh dilakukan dengan cara klik pautan di bawah mengikut jenama laptop yang anda inginkan.

NOTA: Sama ada anda layak untuk dapat secara percuma bantuan ini, anda boleh bertanyakan secara terus kepada pihak HEP pusat pengajian anda masing-masing.

Laptop Jenama Acer : https://store.acer.com/en-my/promotion/students
Laptop Jenama Samsung : https://www.samsung.com/my/
Laptop Jenama Apple : https://www.apple.com/my/education/higher-education/

PORTAL RASMI: https://www.mohe.gov.my/

Baca Juga : Tebus eGumis WTD: Semak & Tebus Wang Tak Dituntut

Lihat Juga : Semakan Bantuan RM600 BMT 2022

Leave a Comment