Bantuan Kewangan RM1000 Golongan Belia 2022

Bantuan Kewangan RM1000 Golongan Belia 2022

Bantuan Kewangan RM1000. Untuk makluman, bermula pada 1 Januari 2021 setiap majikan yang mempunyai pekerja dalam golongan belia yang berumur antara 18 hingga 30 tahun layak untuk memohon insentif sebanyak RM1,000 menerusi Program Perantisan.

ikuti segala artikel yang telah disediakan untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkaitan bantuan ini.

Tahukah anda? terdapat satu berita baik buat semua golongan belia kerana dalam pembentangan Bajet Belanjawan 2021 yang lepas.

Pihak kerajaan telah mengumumkan bantuan belia RM1,000 untuk mereka yang berumur 18 hingga 30 tahun yang mana bantuan tersebut masih lagi dibuka sehingga tahun 2022.

Sehubungan dengan itu, insentif ini memberikan peluang kepada golongan belia yang menganggur dan tidak mempunyai pekerjaan yang tetap untuk menambah pengalaman dalam bekerja bagi meningkatkan mutu kemahiran melalui on-the-job-training.

Lihat Juga : KWSP Pengeluaran Khas RM10000 2.0

MAKLUMAT BANTUAN KEWANGAN RM1000

Bayaran RM1,000 kepada majikan yang mempunyai lepasan sekolah dan graduan untuk Program Perantisan.

Pekerja juga layak untuk mendapat elaun kesediaan kerja/insentif dan Majikan diberikan peluang untuk memohon hanya 1 kursus latihan sahaja bagi perantis dengan kos maksimum sehingga RM4,000.

Tempoh bayaran yang diberikan selama 3 bulan iaitu bersyarat kontrak perkhidmatan itu minimum adalah selama 3 bulan juga.

TUJUAN BANTUAN

Objektif insentif & bantuan ini adalah untuk membantu belia tambah pengalaman dalam pekerjaan serta tingkatkan mutu kemahiran bekerja melalui on-the-job-training.

Objektif bantuan ini juga memberikan peluang kepada penganggur/belia yang tidak mempunyai kerja tetap.

CARA MEMOHON BANTUAN KEWANGAN RM1000

Untuk membuat permohonan bantuan ini pihak majikan perlu memohon Penjana Kerjaya secara atas talian (online) melalui portal rasmi PERKESO di bawah ini.
;;Klik pautan”

https://penjanakerjaya.perkeso.gov.my/index.php

Isi setiap maklumat bagi melakukan permohonan menerusi program yang ditawarkan di portal rasmi MyFutureJobs – klik DI SINI

Kepada belia yang ingin menyertai Program Perantisan, anda juga mendaftarkan diri sebagai pengguna.

SYARAT KELAYAKAN

Bagi mereka yang ingin memohon perlu mempunyai kriteria dan syarat-syarat sebelum memohon.

Antara syarat yang diperlukan adalah Merupakan Warganegara Malaysia serta Lepasan sekolah/graduan yang berumur antara 18 hingga 30 tahun.

Belia yang pernah mengikuti mana-mana Program Perantisan yang berdaftar di mana-mana jenis syarikat dan badan-badan berkanun dan juga belia yang tidak mempunyai sebarang pekerjaan yang tetap atau yang masih menganggur.

MAKLUMAT TAMBAHAN BANTUAN KEWANGAN RM1000

Setiap perantis yang diambil bekerja di bawah program ini perlu membuat caruman dengan pihak PERKESO.

Syarikat perlulah berdaftar terlebih dahulu dan membuat iklan berkaitan kekosongan bagi pengambilan perantis di portal MyFutureJobs.

MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lanjut mengenai program ini, sila rujuk gambar di bawah:

Bantuan Kewangan Rm1000

Bantuan Kewangan Rm1000

Bantuan Kewangan Rm1000

Leave a Comment