Permohonan Bantuan Lesen Memandu 2022

Permohonan Bantuan Lesen Memandu 2022

Permohonan bantuan lesen memandu 2022 Terkini secara rasmi telah diumumkan oleh perdana menteri Dato ismail Sabri.

permohonan bantuan lesen memandu

Menurut Perdana Menteri, pelaksanaan BLKM ini dikhaskan untuk golongan B40 dan masyarakat orang Asli yang mempunyai kesulitan bagi mengikuti kelas di institusi latihan memandu bagi mendapatkan lesen memandu kelas B2.

Menerusi kementerian pengangkutan Malaysia (MOT) dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah memperkenalkan permohonan bantuan iaitu Bantuan Lesen Keluarga Malaysia (BLKM) yang dikhaskan untuk golongan B40 bagi mendapatkan lesen memandu kelas B2.

Lihat Juga : Bantuan RM500 Sebulan

Untuk pengetahuan anda, BLKM merupakan Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) MOT melalui JPJ yang telah dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

CSR ini telah dilaksanakan sejak tahun 1990an menerusi Program JPJ Bersama Rakyat sebelum ditukar nama kepada Program Satu Komuniti Satu JPJ dan Program Bantuan Lesen Memandu Prihatin.

Permohonan bantuan lesen ini juga telah diberi diskaun bayaran lesen sebanyak RM250 seorang dengan menghadiri kursus singkat yang akan diadakan.

Selain itu, Bayaran ini lebih murah berbanding kos sebenar yang perlu ditanggung oleh individu yang kebiasannya berjumlah RM750 seorang.

permohonan bantuan lesen memandu

Manakala syarat yang perlu dilakukan untuk membuat permohonan bantuan lesen ini adalah mestilah Warganegara Malaysia yang berumur 16 tahun ke atas.

Sekain itu, Sihat tubuh badan dan mental, tiada kecacatan fizikal, serta tidak disenarai hitam JPJ atau polis dan belum memiliki sebarang lesen memandu kenderaan.

permohonan bantuan lesen memandu

Setakat ini, tiada kenyataan yang dikeluarkan berkenaan cara membuat permohonan bantuan ini. Dan sebarang info akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Untuk maklumat lanjut semua, mengenai BLKM ini, sila layari laman rasmi MOT di https://www.facebook.com/motmalaysia.

Perhatian. Pihak admin hanya menyiarkan info sahaja. Pihak kami juga tidak ada kaitan dengan mana-mana agensi kerajaan atau sebagainya.

Sebarang persoalan anda, Sila klik pautan rasmi facebook di atas yang kami sediakan untuk info lebih lanjut berkenaan dengan permohonan  bantuan lesen memandu ini. Terima kasih.

Sila kongsikan juga info ini kepada banyak orang agar tidak terlepas daripada info maklumat bantuan lesen memandu ini.

Lihat Juga : Bantuan Membaiki Rumah Mengikut Setiap Negeri

Perhatian semua – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan dari sumber official yang sahih.

Leave a Comment