Pondok jadi tempat berteduh setelah rumah diroboh

Pondok jadi tempat berteduh setelah rumah diroboh

Mohamad Anuar Arshad, 65, dan isterinya setelah rumah mereka yang didirikan di atas tanah yang diteroka, dirobohkan oleh syarikat yang memajak tanah tersebut.

TELUK INTAN: Pondok tepi sungai menjadi tempat berteduh buat seorang pesara tentera, Mohamad Anwar memilih tinggal di pondok di tepi Sungai Pahlawan di sini,

Tukang Sidin di sini, dirobohkan baru-baru ini. kerana tiada pilihan setelah rumahnya dibina di atas tanah yang diterokainya dengan tanaman kelapa sawit di Kampung Air Tenang,

“Setakat ini tak ada pihak yang datang membantu setelah rumah dirobohkan menyebabkan saya kena usaha sendiri untuk hidup bersama isteri.

Katanya, hanya pondok kecil tanpa kemudahan asas terletak kira-kira tiga kilometer dari rumahnya yang dirobohkan itu kini menjadi tempat dia berteduh dengan isterinya.

“Keadaan pondok ini agak usang, terletak di tepi sungai. Memang banyak bahaya dari segi keselamatan terutama ancaman haiwan berbisa.

“Tapi saya tak ada tempat lain untuk dituju, hanya ada pondok ini. Saya pun tak tahu berapa lama akan tinggal di sini,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Menurut Mohamad Anuar, dia dan isterinya menjalani kehidupan tanpa kemudahan asas iaitu bekalan air bersih dan elektrik di pondok itu.

untuk mandi dia dan isterinya menggunakan air sungai dan memasak di dalam pondok. ,

katanya. “Perkara yang menjadi kebimbangan saya ialah pondok ini terletak di atas tanah tanah rizab sungai iaitu di bawah pemantau Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS),”

kesedihan Mohamad Anuar yang terpaksa akur apabila rumah yang duduki selama 20 tahun di tanah yang diteroka bersama penduduk kampung dengan tanaman kelapa sawit, dirobohkan. Terdahulu, akhbar ini melaporkan, Rumah itu dirobohkan setelah tanah tersebut dipajak oleh sebuah syarikat.

kumpulan Mohamad Anuar adalah antara penduduk yang meneroka tanah di kawasan itu yang dianggarkan keseluruhan seluas 62 ekar yang ditanam dengan kelapa sawit sebelum tanah berkenaan dipajak kepada sebuah syarikat.

Mohamad Anuar Kerja meroboh rumah dan dua lagi rumah anaknya di atas tanah tersebut baru-baru ini dijalankan sambil dikawal oleh anggota polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU).

Kehadiran anggota pasukan keselamatan bertujuan memastikan kerja meroboh dijalankan dengan aman selepas pajakan tanah itu kepada sebuah syarikat dibantah oleh peneroka.

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami.

Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama.

sumber ;UTUSAN

Leave a Comment