Hanya 3% pencarum KWSP boleh menampung persaraaan kelak (pengeluaran i-citra, i-sinar, i-lestari)

KWSP: Pengeluaran i-citra dan sebagainya mengganggu proses persaraan

Ketua Pegawai Strategi KWSP itu berkata pengeluaran berkaitan COVID-19 iaitu i-Sinar, i-Lestari dan i-Citra menyebabkan ramai ahli di bawah umur 55 tahun mempunyai simpanan KWSP yang sangat rendah.

–> Sila baca Senarai Bantuan Kerajaan November 2021 – tarikh bayaran & cara permohonan

Intipati kenyataan berita

  • Pengeluaran KWSP kerana COVID-19 sejak dua tahun lalu memberi impak besar kepada simpanan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kerana pada masa ini, hanya 3% pencarum mampu bersara, kata Nurhisham Hussein.
  • Ketua Pegawai Strategi KWSP itu berkata pengeluaran berkaitan Covid-19 iaitu i-Sinar, i-Lestari dan i-Citra menyebabkan ramai ahli di bawah umur 55 tahun mempunyai simpanan KWSP yang sangat rendah.
  • “Walaupun dengan Covid-19, 80% lelaki Malaysia dan 90% wanita Malaysia akan mencapai umur 60 tahun, manakala satu daripada tiga lelaki dan dua daripada tiga wanita akan mencapai umur 80 tahun.
  • “Kami kini menganggarkan hanya 3% rakyat Malaysia yang mampu bersara,” katanya pada webinar Siri Penceramah Persatuan Felo Alumni Perdana pada Ahad (31 Okt).
  • Dalam pembentangannya, Nurhisham berkata menjelang akhir tahun ini, 54% ahli berumur 54 tahun ke bawah akan mempunyai kurang daripada RM50,000 dalam akaun simpanan mereka, dengan menyatakan bahawa majoriti mereka yang mengeluarkan keseluruhan simpanan KWSP mereka apabila mencapai umur 55 tahun. akan menggunakannya dalam masa dua hingga tiga tahun.
  • Beliau berkata pengeluaran itu telah dibenarkan kerajaan kerana pandemik COVID-19 yang melanda dunia.
  • “Kami amat bersimpati dengan nasib ahli kami dan berharap (pengeluaran) telah mencapai tujuan yang diharapkan untuk membantu mereka dari segi kewangan.
  • “Pembukaan semula ekonomi dan langkah-langkah yang diumumkan dalam Bajet 2022 sepatutnya membantu mengurangkan tekanan ke atas ahli kami,” katanya.
  • Beluai turut berkata mereka yang telah mengeluarkan simpanan KWSP mereka kini perlu bekerja tambahan empat hingga enam tahun hanya untuk menampung jumlah yang mereka keluarkan sejak dua tahun lepas.
  • Memandangkan umur persaraan tidak mungkin dinaikkan, mereka tidak akan cukup untuk bersara, katanya.

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment