Bantuan Sara Hidup: Syarat Kelayakan & Cara Mohon

Bantuan Sara Hidup ini telah dilaksanakan bagi tujuan sokongan kepada kumpulan sasar dalam menjalani kehidupan seharian bagi tujuan mengurangkan bebanan para mahasiwa atau individu yang layak memohon bantuan ini.

semak di bawah ini utuk maklumat lebih lanjut. Pastikan anda baca sampai habis dan fahami syarat yang diberi bagi memudahkan pihak yang barkaitan untuk menghulurkan bantuan ini. Myinfokerja sekadar menyiarkan iklan bantuan ini. Pihak kami tidak ada kaitan dengan mana-mana pihak agensi kerajaan atau sebagainya, Terima kasih.

Bantuan Sara Hidup

Bantuan Sara Hidup telah diperkenalkan oleh pihak Yayasan Negeri Sembilan (YNS). Semak di bawah cara untuk memohon bantuan sara hidup ini.

Semak dan lihat syarat-syarat bagi mahasiswa atau individu yang layak membuat permohonan bantuan sara hidup (BSH) ini.

Syarat-syarat Kelayakan

Pemohon mestilah kelahiran di Negeri Sembilan (05/59/31).

Alamat menetap pemohon wajib di Negeri Sembilan (berdasarkan paparan kad pengenalan yang dikemukan) ATAU Bukan kelahiran Negeri Sembilan tetapi telah menetap di Negeri Sembilan melebihi 8 tahun (Sila kemukakan sijil tamat Sekolah Rendah dan Menengah) anda.

Selain itu, hanya yang layak kepada pemohon peringkat pengajian Diploma dan Ijazah Sarjana Muda Sahaja layak memohon.

Pemohon Institusi Pengajian Diploma dan Ijazah Sarjana Muda (IPTA) juga layak membuat permohonn.

Kepada pemohon semester 2 ke atas adalah layak (pemohon semester akhir tidak layak).

Pemohon yang mempunyai akaun Bank Islam Sahaja (Selain daripada Bank Islam M Berhad tidak layak).

Pendapatan isi rumah ibu dan bapa atau penjaga tidak melebihi RM4,210 ke bawah).

Muat turun borang BSH 2022 di laman web Yayasan Negeri Sembilan dan dokumen sokongan yang perlu disahkan oleh pejabat ADUN/DUN/Wakil (sila rujuk pejabat DUN berdasarkan alamat tempat tinggal pemohon).

Borang BSH 2022 dan dokumen sokongan yang telah disahkan oleh pejabat ADUN / DUN/Wakil perlulah dimuat naik di ruangan yang disediakan.

Cara Memohon

Kepada yang memenuhi kriteria syarat-syarat kelayakan permohonan, Bantuan Sara Hidup ini boleh dimohon secara atas talian (online) seperti mana yang ditetapkan oleh pihak YNS.

Permohonan boleh dikemukakan DI SINI, manakala Borang Pengesahan Pejabat DUN/Pejabat Penyelaras DUN boleh dimuat turun DI SINI.

Borang Akuan Pengesahan Pendapatan pula boleh didapati di PAUTAN INI.

Untuk maklumat lengkap berkenaan bantuan ini, sila rujuk di portal rasmi YNS atau KLIK SINI.

Tarikh tutup permohonan adalah pada 30 JUN 2022 (KHAMIS).

Perhatian – Semua artikel Myinfokerja share diatas hanyalah panduan tutorial dan rujukan artikel berkaitan sahaja. Myinfokerja tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.

Semak Juga: Tarikh Dan Pembayaran BKM FASA 2 Jun 2022 Terkini

Baca Juga: Pakar Ekonomi Jangka Dividen KWSP Lebih Rendah Untuk 2022

 

Bantuan Sara Hidup

Bantuan Sara Hidup

Bantuan Sara Hidup

Leave a Comment