Wang Simpanan KWSP Dalam Tahap Kritikal

Wang Simpanan KWSP Dalam Tahap Kritikal. Segelintir pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang simpanannya pada tahap kritikal bimbang dengan nasib beliau apabila bersara tidak lama lagi.

Baca: Cara Tuntut Pengeluaran Khas KWSP 2.0

Baca Juga: Respon Pihak KWSP Mengenai Pengeluaran Khas 2.0 KWSP

Wang Simpanan KWSP

Wang Simpanan KWSP

FMT menemu bual beberapa pekerja yang pasti akan bersara dalam masa lima hingga 10 tahun akan datang, yang gusar dengan keadaan itu dan mungkin terpaksa kembali bekerja atau berniaga bagi menampung kehidupan.

Seorang pemandu lori, iaitu Saffri Kamaruddin, 50, telah mengakui simpanannya dalam Wang Simpanan KWSP tidak cukup untuk menampung kehidupan selepas bersara memandangkan kos sara hidup semakin meningkat.

Justeru, Saffri juga merancang menggunakan wang simpanan KWSP dalam caruman pekerja itu sebagai modal mengusahakan perniagaan.

“Mungkin dengan modal perniagaan itu, saya mampu tambah wang simpanan KWSP untuk menyara anak-anak yang masih belajar,” katanya.

Peningkatan kos sara hidup

Bagi mana-mana pekerja seperti kilang yang dikenali sebagai Krishnan, 55, beliau mengambil langkah menambah caruman KWSP untuk memastikan simpanannya mencukupi sebelum melangkah ke alam persaraan dalam tempoh lima tahun lagi.

“Jika tidak (cukup) saya perlu bekerja selepas bersara, mungkin sebagai pengawal keselamatan bagi menampung keluarga saya,” katanya.

Seorang lagi konsultan di sebuah sekolah penerbangan, Zulfadli Halim, 50, pula berkata, peningkatan mendadak kos sara hidup pada masa kini menyukarkannya menambah caruman untuk kegunaan hari tua itu.

“Malah, saya bayangkan pengurusan simpanan KWSP lebih mudah kerana setakat ini saya tidak pernah mengeluarkan wang tersebut,” katanya.

Timbalan Menteri Kewangan Shahar Abdullah pada sidang Dewan Negara 9 Ogos mendedahkan seramai 3.2 juta ahli KWSP yang berusia dibawah umur 55 tahun mempunyai simpanan pada tahap yang amat kritikal, iaitu kurang RM1,000.

Seramai 6.62 juta, atau 52% daripada 12.78 juta keseluruhan ahli KWSP berumur bawah 55 tahun pula mempunyai simpanan kurang sebanyak RM10,000.

Perkembangan itu susulan kebenaran pengeluaran simpanan KWSP berjumlah sebanyak RM155 bilion ringgit malaysia ketika penularan Covid-19.

Malah, Kerajaan sebelum ini membenarkan pengeluaran caruman KWSP melalui tiga skim, iaitu i-Lestari, i-Sinar, i-Citra dan terakhir, pengeluaran khas RM10,000 pada Mac lepas.

Wang Simpanan KWSP

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami.

Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih.

Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua.

Join Telegram Myinfokerja untuk info info bantuan kerajaan tahun 2022.

Sumber: Portalharian 

Leave a Comment