Wang KWSP Melalui Akaun 2 Dibenarkan

Wang KWSP Melalui Akaun 2 Dibenarkan. Berikut adalah bentuk pengeluaran wang yang dibenarkan oleh pihak kwsp. Semak di dengan lebih lanjut untuk tuntutan wang pengeluaran kwsp anda.

Tidak dinafikan ramai yang merungut kerana terlalu sukar dan terlalu lama wang mereka disimpan dalam poket dengan sumbangan dibuat melalui akaun I-KWSP dalam talian.

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat banyak jenis pengeluaran yang boleh anda lakukan asalkan mengikut syarat yang ditetapkan oleh KWSP.

Malah, anda dibenarkan mengeluarkan wang KWSP dari akaun 2 untuk tujuan peribadi dan tujuan membina atau mengubahsuai rumah, untuk peribadi, pendidikan dan lain-lain.

Semak Juga: KWSP Untuk Ahli Tak Aktif Benarkan Pengeluaran

Wang kwsp

Pengeluaran Wang KWSP Akaun 2 Untuk Tujuan Peribadi

Di sini anda boleh menyemak butiran termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, cara memohon wang pengeluaran akaun 2 KWSP untuk peribadi 2022.

1) Pembayaran Wang KWSP Ibadah Haji

Bagi mengurangkan bebanan anda mengerjakan haji, wang dari akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran i-Akaun KWSP bagi perbelanjaan haji dan tujuan pendaftaran haji dengan Tabung Haji Lembaga.

Dokumen & Syarat Pengeluaran Untuk Daftar Haji

2) Pembayaran Wang KWSP Rawatan Perubatan

Jika anda menghadapi masalah yang melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat pengeluaran pada akaun 2 untuk menampung kos perubatan dan pembelian peralatan kesihatan.

Dokumen Pengeluaran Untuk Perubatan

3) Pengeluaran Wang KWSP Untuk Pembelian Rumah

Sama ada melalui membina rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau membeli melalui Aplikasi Rumah Mesra Rakyat 2022. KWSP menyediakan kemudahan untuk membantu ahlinya memiliki rumah pertama mereka.

Dokumen & Syarat Pengeluaran Pembelian Rumah

4) Pengeluaran Wang KWSP Untuk Pendidikan

KWSP menyediakan pilihan dan kemudahan pengeluaran KWSP untuk anda menampung pengajian anak sekiranya kemudahan Pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

Bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi, mereka perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan Universiti.

Dokumen dan Syarat Pengeluaran Untuk Pendidikan

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment