Terkini – Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP Dari Akaun 1 & 2 Kini Telah Dibenarkan : Semak Kelayakan Anda Sekarang!

Terkini – Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP Dari Akaun 1 & 2 Kini Telah Dibenarkan : Semak Kelayakan Anda Sekarang!

Terkini – Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP Dari Akaun 1 & 2 Kini Telah Dibenarkan : Semak Kelayakan Anda Sekarang!

Pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh kerajaan sama ada melalui Kerajaan Negeri mahupun Kerajaan Persekutuan.

Kerajaan juga membenarkan pengeluaran wang simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui pelbagai program seperti i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat banyak perkara lain yang membenarkan pengeluaran sebahagian simpanan KWSP daripada Akaun 1 dan Akaun 2. Berikut adalah senarai keadaan yang membolehkan perkara ini berlaku:-

Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP

Meninggalkan Negara

Bagi ahli yang telah melepaskan atau melucutkan taraf kewarganegaraan Malaysia untuk berhijrah ke negara lain; atau ekspatriat; pemastautin tetap (PR); atau pekerja asing yang pulang ke negara asal, mereka boleh mengeluarkan semua simpanan dari Akaun 1 dan Akaun 2 KWSP.

Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP

Hilang kemampuan

Pengeluaran penuh KWSP juga dibenarkan kepada ahlinya yang kehilangan keupayaan fizikal atau mental yang menghalang mereka daripada bekerja.

Malah, KWSP juga akan memberikan RM5,000 sebagai Bantuan Hilang Upaya untuk meringankan beban mereka.

Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP

Berumur 55 Tahun

Jika ahli mencapai umur 55 tahun, mereka memasuki umur persaraan secara rasmi dan boleh memilih untuk menguruskan wang persaraan mereka sendiri. Sumbangan yang diterima ke dalam akaun 1 dan 2 juga akan digabungkan ke dalam Akaun 55.

Oleh itu, KWSP akan membenarkan pengeluaran semua atau sebahagian daripada simpanan dalam akaun ini pada bila-bila masa.

Berumur 60 Tahun

Untuk makluman, sekiranya pencarum memilih untuk terus bekerja selepas umur 55 tahun, caruman yang diterima selepas itu akan dikreditkan ke akaun yang dikenali sebagai Akaun Emas. Ia bagaimanapun hanya boleh dikeluarkan apabila pencarum mencapai umur 60 tahun

Pada usia tersebut, semua simpanan terkumpul dalam Akaun 55 (jika ada) dan Akaun Emas akan digabungkan dan boleh dikeluarkan sama ada secara keseluruhan atau sebahagian pada bila-bila masa.

Sekiranya ahli meninggal dunia, pengeluaran penuh boleh dibuat oleh waris. Justeru, KWSP amat menggalakkan pencarum membuat penamaan bagi membolehkan waris mengeluarkan simpanan KWSP tanpa sebarang masalah atau kesulitan. Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP

Permohonan Pengeluaran Penuh KWSP

Bagi mereka yang ingin membuat pengeluaran penuh berdasarkan perkara di atas, boleh dibuat secara online di i-Akaun KWSP melalui bahagian pengeluaran.

Ahli juga boleh membuat pengeluaran melalui cawangan KWSP di seluruh negara. Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP

Maklumat Lengkap Terhadap KWSP Sila Rujuk Website Rasmi : Sini Pengeluaran Penuh Simpanan KWSP

Baca sini: Semak Sekarang – Bantuan Kewangan RM300 Dibayar, Kepada Rakyat

Semak juga: Jawatan Kosong Terkini Ninja Van Logistics SDN BHD

Leave a Comment