tak rela PUtih MATA ..SAnggup duduk serumah dengan 30 ekor ayam

tak rela PUtih MATA ..SAnggup duduk serumah dengan 30 ekor ayam

img 739x765 1

Namun, itu senario biasa bagi pasangan suami isteri sejak lebih tiga tahun lalu.

TINGGAL serumah bersama 30 ekor ayam peliharaan dan hampir setiap saat kokokan bersahut-sahutan bergema di segenap sudut kediaman selama bertahun-tahun mungkin dianggap pelik.

Mereka menetap di Kampung Padang Salim, Peringat, Kota Bharu, Kelantan ini,

Demi terlalu sayang ayam hutan kacukan dipelihara itu, pemiliknya, Mohd Shamriza Muhd Zuki, 31, isteri, Anis Fadzleayna Mat Nawi, 25, dan anak, Qistina Umaira, 8, tidak kisah semua itu.

Mana tidaknya, dua ekor ayam hutan kacukan diberi nama ‘baby’ dan ‘pokcek’ juga lebih 200 kali menjuarai pertandingan ayam sorak, sejak 2018, pasti ramai mahu memilikinya.

rela tinggal serumah bersama ayam berharga beribu ringgit dan tidak sanggup berputih mata kerugian kerana mungkin dicuri jika dilepaskan berkeliaran di luar.

Ayam ini mempunyai nilai tinggi terutama jika sering jadi juara pertandingan ayam sorak berikutan keupayaan berkokok paling banyak.

Selain itu, tinggal serumah memudahkan pemantauan proses kacukan anak ayam dilakukan oleh Mohd Shamriza.

Sangkar dibersihkan 2 jam sekali

Harga boleh mencecah hingga 20 kali ganda seekor, iaitu berharga RM6,000 hingga RM10,000 berbanding harga asal hanya RM250,” katanya ditemui baru-baru ini.

Ada diletakkan di ruang tamu dan bahagian dapur. Setiap dua jam sekali, pada setiap hari mereka akan membersihkan hampir 20 sangkar ayam untuk menghindarkan bau tahi ayam atau bau lain yang kurang menyenangkan.

Semua ayam itu diletakkan di dalam beberapa sangkar berasingan dengan menjarakkan untuk lebih keselesaan.

Menjelang petang kami bermain dan melatih ayam berkokok di halaman rumah,” katanya.

Setiap bulan peruntukan RM300 beli makanan ayam, iaitu jagung halus. Ayam ini mudah dijaga kerana spesies ini susah diserang penyakit.

Hobi memelihara ayam juga menjadi sumber pendapatan, Mohd Shamriza yang bekerja kampung dengan gaji tidak menentu.

Sumber rezeki

Anis Fadzleayna berkata, beliau tidak kisah tinggal dan tidur bersama bagi menyokong minat suaminya.

“Saya dapat hadiah berupa wang tunai dan barangan lain dengan sertai pertandingan ayam sorak, selain menjual ayam yang dipelihara,” katanya.

Juara ayam sorak jadi tumpuan

“Tiada sebarang masalah. Cuma hari-hari dengar ayam berkokok sama di ruang tamu atau dapur,” katanya.

Malah, yang mengujakan pemilik sendiri juga terkenal seiring panggilan nama ayam itu.

Justeru, ayam itu perlu dijaga sempurna terutama ‘baby’ dan ‘pokcek’ yang menjadi tumpuan peserta dan penonton kerana kerap dinobatkan sebagai juara ayam sorak.

Sebelum bertanding, penganjur akan memeriksa beberapa ciri seperti bahagian telinga ayam kena warna putih, balung bersisir (berduri) dan kaki warna hitam atau hijau untuk sahkan ayam dari spesis hutan kacukan.

Selain itu, ayam yang berusia enam bulan ke atas dianggap matang dan boleh berkokok layak bertanding.

Tiada latihan khusus melatih ayam berkokok. Ayam akan diacuh berlawan dengan seekor ayam lain bagi membangkitkan ‘mood’ untuk berkokok.

Ayam itu atau dipanggil ayam hutan hibrid adalah kacukan genetik ayam hutan dengan ayam serama, batik dan kapan.

Lebih 100 ekor ayam di setiap bon (gelanggang) bertanding selama tiga jam, bermula jam 5 hingga 7 petang sesuai waktu berehat penduduk kampung.”Pengadil akan menilai enam ekor ayam dan menanda ‘butir’ (bilangan kokokan) ayam.

Biasanya tuan akan memanggil nama ayam dan mengajuk supaya berkokok seperti mencipta bunyi dan gerakan tertentu.

Hobi isi masa senggang

Pemilik ayam dibenarkan membuat bunyi, sorakan atau gerakan supaya ayam berkokok sebanyak mungkin. Pemilik dan penyokong ditempatkan tiga meter daripada bon,” katanya.

Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tiada pertandingan ayam sorak dianjurkan bagi mengelak penularan COVID-19.

Pelbagai ragam dan pekikan suara pemilik ayam dan orang ramai memecah keheningan petang ketika di gelanggang pertandingan sorak ayam hutan kacukan.

Bagi peminat ayam hutan kacukan, Mohd Shahril Izwan Saidina, 25, berkata dalam pertandingan penilaian kokokan ayam dibuat dua peringkat, iaitu pertama ayam perlu berkokok sebanyak 20 kali ke atas dalam masa 15 minit.

Pertandingan ayam sorak yang terkenal di Negeri Cik Siti Wan Kembang adalah antara aktiviti penduduk bagi mengisi waktu senggang pada hujung minggu atau cuti umum.

23 kali kokok dinobatkan juara

Katanya, jika memenuhi 20 kali kokokan, ayam layak bertanding ke pusingan akhir atau dipanggil ‘ching’ dan juara akan dipilih berdasarkan ayam kokokan paling banyak dalam tempoh tiga minit.

“Ayam selalunya mampu berkokok 23 kali. bilangan kokokan ini dinilai juri,” katanya pemilik ayam popular di bon diberi nama Bossku.

Katanya, Bossku sudah memenangi lebih 200 pertandingan ayam sorak sejak dua tahun dan orang mahu membeli dengan harga RM9,000 tetapi ditolak.

Eratkan silaturahim

Muhamad Khairie Che Lah, 29, berkata hobi bertanding ayam kerana penjagaannya tidak serumit haiwan lain.

“Ramai masuk bertanding termasuk kanak-kanak, wanita, warga emas dan golongan profesional.

“Seronok melihat pemilik bersorak supaya ayam berkokok paling banyak, pelbagai ragam dilihat, memanggil nama ayam dan meriah suasana. Aktiviti ini merapatkan hubungan silaturahim.

“Juara akan menerima hadiah wang tunai, barangan dapur, barangan elektri

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami.

Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama.

Leave a Comment