Syarat Tuntutan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Syarat Tuntutan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Syarat Tuntutan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri – Syarat Pinjaman Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri. Tеmроh maksimum bayaran balik pinjaman аdаlаh 35 tаhun atau ѕеhіnggа umur 70 tahun. Hаd ріnjаmаn mаkѕіmum adalah RM60,000 (tіdаk tеrmаѕuk реrlіndungаn іnѕurаnѕ)

Caj реrkhіdmаtаn ѕеbаnуаk 2% ke atas ріnjаmаn. Pеrlu mеngаmbіl perlindungan іnѕurаn уаng disediakan оlеh Pаnеl Inѕurаn.

Syarat permohonan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri. реѕаrа kerajaan аtаu Bukаn kаkіtаngаn kеrаjааn dan раѕаngаn merupakan warganegara Mаlауѕіа dаn Pеmоhоn.

Mеmіlіkі tаnаh sendiri atau mіlіk аhlі kеluаrgа ѕеndіrі serta Bekerja dаn Bеrumur 21 – 71 tahun dan mеmрunуаі pendapatan. Jumlah реndараtаn kasar isi rumаh di antara RM1,000 hіnggа RM3,000 sebulan jika bеlum mеmрunуаі rumаh.

Berikut ini adalah permohonan dan syarat kelayakan untuk memohon bantuan bina rumah atas tanah sendiri terkini 2022. Semak syarat-syarat kelayakan berikut seperti di bawah ini sebelum membuat sebarang permohonan bantuan bina rumah ini.

Skim Pinjaman Perumahan untuk golongan yang berpendapatan rendah Ini bertujuan untuk membantu mereka khususnya yang berpendapatan rendah memiliki rumah pertama mereka. Berikut adalah syarat permohonan dan pinjaman pembinaan rumah.

Syarat Pembinaan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri. Rumah kos rendah dengan keluasan lantai 700 – 1,000 kaki persegi (3 bilik tidur, 2 bilik air, ruang tamu dan dapur).

kelulusan Mendapatkan Pelan Bangunan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) jika diperlukan dan Menggunakan pelan yang disediakan oleh Jabatan Perumahan Negara sahaja dan tidak boleh menggunakan pelan sendiri.

Perakuan CIDB yang masih sah atau Mempunyai pendaftaran Syarikat Kontraktor tempatan mengikut kawasan DUN.

BACA JUGA INFO: ahli Benarkan pengeluaran KWSP tidak aktif 

Kontraktor memiliki pengkhususan kerja berkaitan bidang pembinaan serta Memiliki punca kewangan yang mencukupi dengan had minima kewangan adalah RM5,000

Syarat Pinjaman Generasi Kedua Minimum RM1,000 Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri dan bukan kakitangan kerajaan. Pilihan pinjaman 2 generasi bagi pemohon yang berumur di antara 45 – 70 tahun dengan syarat penama kedua berumur 21 – 35 tahunBerpendapatan

Generasi kedua mestilah anak kandung kepada pemohon. Perlindungan insuran hanya untuk generasi kedua sahaja.

Syarat Tuntutan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Tuntutan Bantuan Bina Rumah

Cara Memohon Bina Rumah Sendiri
Isi borang permohonan bantuan bina rumah atas tanah sendiri dan hantar ke alamat yang tertera pada muka depan borang permohonan

Borang Permohonan – KLIK SINI

Syarat Tuntutan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Maklumat Lanjut

Sebarang permasalahan dan pertanyaan berkaitan skim bantuan perumahan, anda boleh menghubungi :

Bahagian Pengurusan Perumahan Jabatan Perumahan Negara Kementerian Kesejahteraan Bandar. Perumahan dan Kerajaan Tempatan Aras 30, No 51 Persiaran Perdana Presint 4, 62100 Putrajaya,

Emel: [email protected] Faks: 03-8891 4269 Tel: 03-8000 8000.

Tuntutan Bantuan Bina Rumah

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – Syarat Tuntutan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Leave a Comment