Skim Bantuan Belia Jaya Usahawan RM2000– RM5000

Skim Bantuan Belia Jaya Usahawan RM2000– RM5000

(Skim Bantuan Belia Jaya Usahawan RM2000– RM5000) – SYABAS juga merupakan program yang menyediakan kemudahan kewangan, latihan dan juga rakan niaga pintar kepada usahawan belia Sabah.

Sukan Sabah bagi memacu pembangunan ekonomi dan memperkasakan potensi belia Sabah. Skim Bantuan Belia Usahawan Belia Jaya (SYABAS) merupakan program baharu Kerajaan Negeri Sabah pada tahun 2022 di bawah seliaan Kementerian Belia dan Program Skim Bantuan Belia ini merupakan inisiatif Ketua Menteri Sabah untuk membantu belia Sabah memajukan perniagaan sedia ada atau memulakan perniagaan baharu. (Skim Bantuan Belia Jaya Usahawan RM2000– RM5000).

Baca lagi: Bantuan Tambahan RM700 – Semakan & Permohonan Info Penuh

Bantuan Belia Jaya Usahawan RM2000– RM5000

Objektif Program Skim Jaya Usahawan Belia ini adal bertujuan utama pelaksanaan program seperti Membantu belia memulakan perniagaan selepas kehilangan pekerjaan selepas Pandemik Covid-19. Selain itu, Membantu usahawan belia yang mempunyai produk untuk memajukan lagi operasi perniagaan dan  Membantu membina usahawan belia perniagaan eksport/import untuk mengekalkan perniagaan belia.

Sasaran program ini adalah belia Bumiputera Sabah yang berumur 18-40 tahun. Dan bagi Kategori Permohonan, Terdapat 2 kategori yang ditawarkan iaitu untuk permohonan : iaitu – Start-up Fund: Dana bagi belia yang ingin memulakan perniagaan yang berjumlah RM2,000 dan Young Developing Creative Business Fund: Dana bagi belia yang ingin mengembangkan perniagaan sedia ada yang berjumlah RM5,000.

Untuk Syarat Permohonan Skim Jaya Usahawan Belia yang ditetapkan adalah adalah seperti Belia berumur 18-40 tahun yang menepati syarat permohonan bagi program ini dan Warganegara Malaysia yang bermastautin di Negeri Sabah. (Salah satu ibu atau bapa adalah berasal dari Sabah). Selain itu, Individu yang Mengemukakan penyata bank bagi kategori Start-Up Fund (RM 2,000), manakala bagi kategori Youth Developing Creative Business (RM 5,000) perlu juga mengemukakan 6 bulan penyata bank. Mengemukakan bukti lesen perniagaan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Dokumen yang diperlukan untuk dimuat naik adalah seperti berikut: Start-up Fund iaitu Lesen perniagaan, Penyata akaun bank, Salinan IC dan Dokumen-dokumen sokongan lain (jika ada).

Selain itu, ii) Young Developing Creative Business Fund seperti gambar premis dan kertas kerja serta 6 bulan penyata bank,  Lesen perniagaan, Penyata akaun bank, disertakan dengan Salinan IC dan Dokumen-dokumen sokongan lain (jika ada).

Cara Mohon Skim Jaya Usahawan Belia ini adalah seperti boleh dibuat menerusi langkah-langkah Permohonan berikut: Klik bahagian ‘Daftar’ dan butang ‘Daftar Sekarang.’ dan Masukkan maklumat yang diperlukan dan klik butang ‘Daftar.’

Log masuk dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan serta Isi maklumat yang diperlukan. Pilih kategori permohonan yang diinginkan dan Muat naik dokumen yang diperlukan. Akhir sekali, Hantar permohonan setelah semua maklumat dan dokumen dimuat naik. Pautan laman rasmi boleh semak di bawah.

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Sila layari laman web https://syabas.gov.my/. Untuk sebarang Maklumat lanjut mengenai BANTUA SYABAS. – (Skim Bantuan Belia Jaya Usahawan RM2000– RM5000).

Skim Bantuan Belia Jaya Usahawan

Leave a Comment