Semakan Permohonan Bantuan Syabas RM2000

bantuan syabas

Semakan Permohonan Bantuan Syabas RM2000

Berikut adalah semakan permohonan bantuan syabas yang diperkenalkan oleh kerajaan terkini bagi tahun 2022. Pelbagai pakej bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan atau syarikat korporat sebelum ini. Terdapat pakej bantuan yang baru diperkenalkan dan terdapat pakej bantuan yang sudah lama diperkenalkan, tapi masih lagi diteruskan sehingga kini.

Salah satu pakej bantuan yang masih diteruskan adalah bantuan kewangan SYABAS yang mungkin ramai terlepas pandang. Berikut adalah maklumat terperinci mengenai bantuan SYABAS yang anda perlu tahu jika berkelayakan.

Semak sini: Permohonan Membaiki Rumah Mengikut Negeri 2022

Semak Juga: Pembayaran Terkini bkm Fasa 3 Bagi Semua Kategori

bantuan syabas

Syarat Kelayakan

Kepada individu yang ingin memohon bantuan ini, Anda diminta terlebih dahulu untuk semak syarat kelayakan permohonan bantuan syabas rm2000 seperti di bawah.

– Belia berumur 18-40 tahun yang menepati syarat permohonan.
– Warganegara Malaysia yang bermastautin di Negeri Sabah. (Salah satu ibu atau bapa adalah berasal dari Sabah).
– Mengemukakan bukti lesen perniagaan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).
– Mengemukakan penyata bank bagi kategori Start-Up Fund (RM 2,000), manakala bagi kategori Youth Developing Creative Business (RM 5,000) perlu mengemukakan 6 bulan penyata bank.

Kadar Bantuan

– Kadar bantuan dari RM2,000-RM5,000

Kategori Permohonan

Terdapat 2 kategori permohonan yang ditawarkan iaitu:

– Young Developing Creative Business Fund: Dana bagi belia yang ingin mengembangkan perniagaan sedia ada yang berjumlah RM5,000.

– Start-up Fund: Dana bagi belia yang ingin memulakan perniagaan yang berjumlah RM2,000.

Cara Memohon

Bagi yang melepasi syarat kelayakan Permohonan bantuan syabas seperti yang dinyatakan di atas, anda boleh terus menerusi langkah-langkah berikut permohonan seperti berikut:

– Layari laman web https://syabas.gov.my/.
– Klik bahagian ‘Daftar’ dan butang ‘Daftar Sekarang.’
– Masukkan maklumat yang diperlukan dan klik butang ‘Daftar.’
– Log masuk dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan.
– Isi maklumat yang diperlukan.
– Pilih kategori permohonan yang diinginkan.
– Muat naik dokumen yang diperlukan.
– Hantar permohonan setelah semua maklumat dan dokumen dimuat naik.

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment