Tarikh Tutup Permohonan Bantuan BMT 2022

Bantuan BMT 2022

Berikut adalah perkongsian tentang tarikh tutup permohonan Bantuan BMT 2022 terkini dan Semak permohonan atau mohon sebelum tarikh tutup bantuan.

Semakan Bantuan Musim Tengkujuh RISDA secara online oleh Lembaga Getah Malaysia LGM & ligs (e-BMT) dan tarikh bayaran bmt 2022 sebanyak RM600 one off

Bantuan BMT 2022

Lihat Juga Cara Mohon Jawatan Kosong PERODUA & Tarikh Tutup 2022

Tarikh Memohon Dan Tarikh Tutup Bantuan BMT 2022

Tarikh Memohon Dan Tarikh Tutup Bantuan BMT 2022

Permohonan Bantuan BMT Musim Tengkujuh Tahun 2022 dibuka mulai 5 Mei 2022

 • Permohonan BMT 2021 dibuka mulai 5 Mei 2022 hingga tarikh tutup bantuan 15 September 2022.
 • Pekebun Kecil dan Penoreh Getah yang layak boleh memohon dan mengemaskini maklumat permohonan
 • Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) 2022 di Portal Pekebun Kecil RISDA atau hadir di mana-mana Pejabat RISDA berhampiran.
 • Layari www.pekebunkecilmakmur.com.my untuk infomasi dan syarat permohonan BMT 2022.

Semakan Bantuan BMT 2022 Musim Tengkujuh

Semakan Bantuan BMT 2022 Musim Tengkujuh

 • Bagi memudahkan anda buat permohonan online dan dapat duit bantuan semasa tarikh bayaran bmt 2022, Lembaga Getah Malaysia LGM & LIGS telah bangunkan sistem online di link pautan ini, https://bmt.risda.gov.my login semakan status kelulusan, lulus atau tidak
 • Anda juga boleh pergi ke mana-mana cawangan Lembaga Getah Malaysia untuk dapatkan borang permohonan dan lengkapkan butiran yang diperlukan.
 • Selepas itu anda boleh mula nantikan semakan keputusan samada lulus atau tidak yang mana anda boleh semak dan check melalui pautan di jadual atas.
 • Jangan ada yang terkelirunya, bantuan ini tidak sama dengan tawaran bantuan risda ini. Anda boleh mohon kedua-keduanya sekali.
 • Pastikan anda hantar daftar borang, kemaskini maklumat anda sebelum tarikh tutup yang ditetapkan oleh pihak RISDA

Permohonan Bmt 2022

Kepada yang belum mohon, boleh mula membuat permohonan bmt 2022 dengan login masuk melalui link pautan ini bantuan musim tengkujuh risda,

https://pekebunkecilmakmur.com.my

Syarat Kelayakan Bantuan BMT 2022

Tidak anda pemilik & pengusaha tanah / penoreh getah di Sabah Sarawak Kelantan Terengganu Johor Melaka Negeri Sembilan Pulau Pinang Penang Kedah Perlis Pahang Selangor Perak Labuan layak tuntut bantuan musim tengkujuh bmt 2022 jika melepasi syarat kelayakan di bawah.

 • Pastikan anda daftar dengan pihak RISDA sehingga berjaya memiliki Kad Pengenalan Pekebun Kecil (SIC)
  Ataupun anda sudah pun daftar dengan Lembaga Getah Malaysia (LGM), Jabatan Pertanian Sarawak (JPS), Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS), Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA), Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR), Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH)
 • Mestilah anda terdiri dari warganegara malaysia yang sah.
 • Jika anda pemilik / pengusaha kebun getah, pastikan keluasannya antara 0.1 hingga 2.5 hektar
  Manakala yang hanya bekerja penoreh getah pastikan mempunyai kad permit autoriti getah (PAT-G) yang sah dan menoreh di antara keluasan 0.1 hektar hingga 2.5 hektar
 • Penoreh getah juga mesti ada surat kebenaran dari pemilik tanah kebun getah
 • Penoreh getah hanya claim dan tuntut untuk 1 lot sahaja tanah sahaja
 • Tarikh Bayaran BMT 2022 Bantuan Musim Tengkujuh
 • Anda akan dapat pembayaran bantuan musim tengkujuh bmt dua kali iaitu untuk fasa 1 bulan November bagi kadar bantuan sebanyak RM300 dan fasa 2 pada bulan Disember dapat lagi RM300. Contoh bayaran
 • Disember yang telah masuk seperti di bawah ini

Semakan Bantuan Lembaga Getah Malaysia
Butiran lanjut boleh tonton video berita terkini seperti di bawah ini

https://www.lgm.gov.my & http://ligs.gov.my Sabah

SUMBER: Mypt3.com

P/S : Terbukti pengumuman bantuan penoreh getah untuk tahun-tahun sebelum ini yang mana sejumlah lebih 200,000 penoreh getah dan juga yang mengusahakan kebun dan ladang getah mendapatkan bantuan penoreh getah dengan jumlah pembayaran sebanyak RM300 yang telah diagihkan kepada yang layak Tahun 2022, jumlah itu naik sekali ganda. TERBAIK!

PP/S : Tarikh pembayaran bmt dari LGM & LIGS untuk bantuan musim tengkujuh ini sebanyak RM600 akan diselesaikan bayaran sebelum akhir tahun 2022.

 

Disclaimers – Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan dengan ”Tarikh Tutup Permohonan Bantuan BMT 2022” sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Myinfokerja.com

Leave a Comment