Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda – Semakan eGumis WTD Wang dalam kredit akaun dagangan yang tidak dikendalikan melalui sebarang transaksi dalam tempoh masa tidak kurang daripada dua tahun. Contoh di bawah kategori ini ialah akaun pemiutang perdagangan dan akaun penghutang perdagangan dengan baki kredit.

Wang dalam kredit akaun yang tidak diuruskan oleh pemiliknya dalam apa cara sekalipun untuk tempoh tidak kurang daripada tujuh tahun. Contohnya ialah akaun simpanan, akaun semasa, simpanan tetap.

Semakan eGumis WTD Secara Online eGumis. Semakan eGumis. Bagi memudahkan semakan wang tidak dituntut, Jabatan Akauntan Negara (JANM) telah membangunkan portal eGUMIS yang membolehkan orang ramai membuat semakan ini secara dalam talian.

Semakan eGumis WTD Laporan Akhbar Utusan Malaysia pada Januari 2023 memaklumkan jumlah wang tidak dituntut di Jabatan Akauntan Negara Malaysia sebanyak RM11 bilion sehingga akhir tahun lalu.

Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Dengan adanya portal eGUMIS ini, anda pasti boleh menyemak wang tidak dituntut dengan mudah secara online.

Semak Juga: Bantuan Bil Air Percuma Sehingga Tahun 2024 Bagi mereka berpendapatan bawah RM 5000 – Mohon Segera!

Mohon Juga: Bantuan Elaun Sara Hidup Nelayan Darat (EPB)

Wang kena dibayar oleh undang-undang sah kepada pemilik tetapi tidak dibayar dalam tempoh tidak kurang satu tahun, contohnya gaji, upah, bonus, dividen, simpanan tetap yang telah matang dan lain-lain.

Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Contoh-contoh Wang Tak Dituntut

– Gaji, upah, bonus, komisen dan wang lain yang kena dibayar kepada kakitangan.
Dividen.
– Keuntungan yang diisytiharkan untuk dibahagikan.
– Tuntutan insurans yang telah diluluskan untuk bayaran.
– Draf bank, pesanan juruwang, dan dokumen lain yang mempunyai fungsi yang serupa di mana tempoh sah lakunya telah luput.
– Simpanan tetap (tanpa arahan pembaharuan automatik) yang telah matang.
– Cagaran dan deposit apabila tujuan wang itu dikutip telah tercapai.
– Pemiutang pelbagai atau penghutang pelbagai berbaki kredit.
– Akaun simpanan.
– Akaun semasa.
– Simpanan tetap (yang mempunyai arahan pembaharuan automatik)
– Akaun pemiutang dagangan.
– Akaun penghutang dagangan berbaki kredit.
– Sebenarnya ramai yang tidak tahu ada wang yang tidak dituntut. Kosmo melaporkan tahun lalu akhbar itu menerima seorang pengunjung yang terkejut dimaklumkan mempunyai wang tidak dituntut berjumlah rm12,000 hasil pemeriksaannya di kaunter wang tak dituntut (WTD).

Menyemak Semakan eGumis WTD Wang Tidak Dituntut boleh dilakukan sendiri melalui beberapa kaedah berikut:

Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Di kaunter Pejabat Pendaftar WTD
Pejabat Negeri dan Cawangan Jabatan Akauntan Negara Malaysia
Semakan pada Warta Kerajaan yang disimpan di Perpustakaan Negara Malaysia
Portal https://egumis.anm.gov.my/

Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Pengguna eGUMIS boleh membuat Tuntutan Semakan eGumis WTD secara dalam talian dengan mengikuti langkah-langkah seperti berikut:

Langkah 1: Layari pautan portal https://egumis.anm.gov.my/
Langkah 2: Klik pada ruangan “KLIK DI SINI UNTUK CARIAN WANG TAK DITUNTUT” untuk membuat semakan WTD melalui nombor pengenalan diri. Klik Cetak maklumat Wang Tak Dituntut tersebut (jika perlu)
Langkah 3: Klik pada rekod WTD yang ingin dituntut pilih “Teruskan Dengan Permohonan”
Langkah 4: Klik pada “Tambah Penerima” untuk masukkan perihal penerima WTD. Pilih pada kotak yang disediakan sekiranya. Maklumat Diri adalah sama seperti Maklumat Pemohon, masukkan maklumat perbankan dan kemudian “Simpan”.
Langkah 5 Muat naik dokumen sokongan bagi kategori “MANDATORI”
Langkah 6: Tandakan pada dua kotak untuk bersetuju dengan pengakuan serta terma dan syarat eGUMIS dan Klik Hantar. Pilih Ya untuk menghantar permohonan tuntutan.

Proses bayaran hanya akan dilaksanakan apabila dokumen lengkap sudah DISAHKAN.
Permohonan Tuntutan Individu

Nota: Akaun Tabung Haji/akaun pelaburan/akaun pinjaman tidak dibenarkan

Surat Pengesahan ASAL daripada syarikat/firma yang menyerahkan WTD kepada Pendaftar (sekiranya maklumat eGUMIS tidak sama dengan maklumat pemohon/ pengenalan diri empunya) lengkap mengikut format yang ditetapkan.
Dokumen ASAL perlu dikemukakan melalui kaunter/pos berdaftar dalam tempoh 07 hari berkerja daripada tarikh permohonan online dikemukakan.

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – Secara Atas Talian, Semak eGumis WTD Anda

Leave a Comment