Program Bantuan RM200 Untuk B40 Terkini 2022

Program Bantuan RM200 – Program Bantuan Kewangan RM 200 Untuk B40, Bantuan Kewangan 2022, Skim Bantuan KISS 2022, Cara Mohon Bantuan KISS, Syarat Kelayakan

Pelbagai jenis inisiatif khususnya bantuan berbentuk tunai telah diperkenalkan oleh Kerajaan Persekutuan mahupun kerajaan negeri serta pihak yayasan pada tahun ini. Salah satunya adalah pakej program skim bantuan yang telah diperkenalkan Bantuan KISS RM 200.

Program Bantuan RM200

Untuk sedia maklum program bantuan rm200, pada masa kini bantuan berbentuk kewangan amat penting bagi sesetengah golongan Keluarga Malaysia.

Dengan adanya bantuan program bantuan rm200 daripada pihak Kerajaan ia dapat membantu mengurangkan beban kos sara hidup serta perbelanjaan pada tahun ini.

SKIM BANTUAN KISS RM 200

Mengikut statistik data, ramai yang terlepas pandang berkenaan adanya bantuan KISS ini. Melalui skim bantuan ini, jika anda layak menerima bantuan tersebut anda bakal dapat bantuan RM 200 bagi setiap bulan.

FAEDAH DAN MANFAAT KISS

Penerima yang layak akan menerima kad KISS
Kad KISS tersebut boleh digunakan di pasaraya dan kedai yang berdaftar
Pembelian barangan keperluan asas adalah terhad sebanyak RM 200 sebulan
Segala urus niaga pembelian barangan keperluan asas adalah secara tanpa tunai – Cashless
Kad KISS tersebut akan ditambah nilai RM 200 untuk setiap bulan secara automatik
Peringatan : Baki nilai bagi bulan tersebut jika anda tidak menggunakan, nilai tidak akan dibawa ke bulan hadapan

CARA MOHON BANTUAN KISS

Sila klik pada permohonan online dan ikuti arahan permohonan sehingga selesai. Anda boleh membuat program bantuan rm200 semakan sekiranya anda layak di laman rasmi KISS tersebut.

Sekiranya anda berminat dan menepati syarat kelayakan, anda boleh membuat permohonan secara online (atas talian) di Portal KISS – https://www.kiss.com.my/

SYARAT KELAYAKAN KISS

Berdaftar sebagai pemohon bantuan BSH di bawah kategori pendapatan RM 2,000 ke bawah atau tersenarai sebagai golongan miskin tegar atau miskin di pengkalan data eKasih.

Merupakan wanita berkeluarga – Status berkahwin atau ibu tunggal (mempunyai anak di bawah umur 18 tahun ke bawah / 21 tahun kebawah yang masih menuntut pengajian tinggi).

Pemohon wajib berstatus warganegara Malaysia yang sah.

Pendapatan bulanan semasa isi rumah RM 2,000 dan ke bawah.

Merupakan pemilih berdaftar di negeri Selangor.

Individu yang lahir di negeri Selangor atau sudah menetap di Selangor melebihi 10 tahun.

Perhatian – Semua artikel Myinfokerja share diatas hanyalah panduan tutorial dan rujukan artikel berkaitan sahaja. Myinfokerja tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.

Lihat Juga : Elaun EPB RM400 – Pekerja Yang Layak Menerima Bantuan Elaun

Lihat Juga : Kadar Pembayaran BKM Dan Semakan Status Terkini Jun 2022

Program Bantuan RM200

Program Bantuan RM200

Program Bantuan RM200

Leave a Comment