Dos vaksin ketiga: Pfizer telah diluluskan sebagai dos penggalak

KKM meluluskan vaksin Pfizer sebagai dos penggalak di Malaysia

Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) yang bersidang, memberi kelulusan bersyarat bagi penggunaan vaksin Cormirnaty keluaran Pfizer sebagai dos penggalak pertama untuk memerangi COVID-19 di negara ini.

–> Sila baca Senarai Bantuan Kerajaan Oktober 2021 – tarikh bayaran & cara permohonan

vaksinasi

Intipati kenyataan berita

  • Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata vaksin Cormirnaty keluaran Pfizer Manufacturing Belgium (NV) dan Biontech Manufacturing GmbH, Germany itu, akan diberi sekurang-kurangnya selepas enam bulan dos kedua kepada individu berusia 18 tahun ke atas.
  • “Vaksin Comirnaty sebelum ini sudah diluluskan pendaftaran bersyarat bagi penggunaan dalam kalangan individu berusia 12 tahun dan ke atas pada 15 Jun lalu.
  • “Ini adalah vaksin COVID-19 pertama yang diluluskan bagi penggunaan dos penggalak di negara ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.
  • Sebelum ini, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengumumkan Kementerian Kesihatan (KKM) bersedia memulakan pemberian dos ketiga atau dos penggalak vaksin COVID-19 kepada orang awam mulai awal Oktober.
  • Beliau berkata, kumpulan rentan atau golongan berisiko tinggi yang dikenal pasti KKM akan diberi keutamaan menerima suntikan dos berkenaan.
  • Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata, kelulusan pendaftaran bersyarat itu memerlukan maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan vaksin berkenaan dipantau serta dinilai berdasarkan data-data terkini dari semasa ke semasa.
  • “Ia bagi memastikan perbandingan manfaat-risiko (benefit over risk) bagi vaksin berkenaan kekal positif. KKM juga sentiasa komited dalam mempertingkatkan akses kepada produk vaksin COVID-19 di Malaysia, dengan memastikan ia dinilai daripada aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan diluluskan oleh PBKD,” katanya.

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment