Persediaan Ekonomi Kewangan Dunia 2023

Persediaan Ekonomi Kewangan Dunia 2023

Persediaan Ekonomi Kewangan Dunia 2023 – Persediaan Ekonomi Kewangan Dunia 2023. Bukan hanya antarabangsa, Ekonomi Kewangan media tempatan juga ada berkongsi amaran yang diberikan untuk membuka mata masyarakat Malaysia.

Dah banyak kali tulis dah Kita nak buat apa gais tengtang Ekonomi Kewangan kita? ”cuma kali ini nak galakkan lakukan 3 perkara ini untuk persiapan tahun depan”.

Dalam tahun ini sahaja beberapa kali berita antarabangsa melaporkan tentang dunia akan mengalami kemelesetan Ekonomi Kewangan yang serius pada tahun depan. Tetapi, sejauh mana kita bersedia untuk menghadapi krisis Ekonomi Kewangan tersebut? Macam mana nak elak dari sebarang masalah kewangan pada tahun hadapan? Ini 3 persediaan yang anda boleh buat yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad.

 

BAJET 2023

Persediaan Ekonomi Kewangan Dunia 2023

Persediaan Ekonomi Kewangan Dunia 2023

1. Cipta pendapatan baru

Kita belajar dari pandemik lepas ada yang boleh bertahan dengan ekonomi baru ini. Belajar dan cipta pendapatan bukan alasan. Cipta pendapatan baru melalui ‘gig ekonomi’.

2. Mulakan pelaburan portfolio

Boleh juga belajar beli hartanah dan sewakan atau kupul emas pelaburan. Paling asas melabur dalam ASB, saham atau TH.

3. 12 bulan gaji Dana kecemasan

Dana Kecemasan jangan 6 bulan gaji lagi, tapi buat lebih 12 bulan gaji. Pandemik sahaja kita hampir 2 tahun. Krisis ekonomi Amerika 2007 sahaja sampai 18 bulan . Maka sediakan lebih kali ini gais.

BACA JUGA: Cara Memohon Bantuan Permohonan Rumah PPR 2022

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment