Permohonan Rumah PPR Tahun 2022

Permohonan Rumah PPR Tahun 2022

Permohonan Rumah PPR Tahun 2022. Program Perumahan Rakyat (PPR) merupakan sebuah program untuk penempatan semula setinggan dan memenuhi keperluan tempat kediaman bagi golongan yang tidak berkemampuan ataupun berpendapatan rendah.

Semua rumah yang dibawah dibawah program PPR akan menggunakan spesifikasi perancangan dan rekabentuk perumahan kos rendah yang ditetapkan dalam Standard Perumahan Kebangsaan bagi Perumahan Kos Rendah Rumah Pangsa (CIS2). Jabatan Perumahan Negara dibawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan adalah sebuah agensi pelaksana utama bagi projek-projek PPR di seluruh Malaysia. Berikut kami kongsikan maklumat terperinci dan cara untuk membuat permohonan.

Permohonan Rumah PPR

Permohonan Rumah PPR

Baca Sini: pengeluaran wang KWSP yang boleh dibuat dari Akaun 2

Baca Juga: jawatan kosong Guru Tadika bagi Ogos 2022

Syarat Kelayakan Permohonan PPR

Berikut merupakan syarat kelayakan untuk membuat permohonan rumah PPR adalah Pemohon dan pasangan mestilah Warganegara Malaysia dan Berumur 18 tahun dan ke atas serta Pendapatan isi rumah di bawah RM3,000 sebulan. Pemohon dan pasangan juga tidak pernah memiliki rumah dan mengikut syarat-syarat tambahan yang ditetapkan oleh Kerajaan Negeri.

Cara Membuat Permohonan Rumah PPR

Permohonan PPR 2022 hanya boleh dilakukan di atas talian sahaja. Permohonan secara manual tidak diterima buat masa sekarang.

Langkah permohonan adalah Layari laman Web SPRN di https://sprn.kpkt.gov.my/user/register dan Daftar maklumat anda di laman web tersebut dengan memasukkan nama penuh, kad pengenalan dan emel anda. Setelah selesai memasukkan maklumat, anda perlu log masuk ke portal SPRN, Pilih Skim mengikut kelayakan anda dan Lengkapkan maklumat permohon dengan tepat dan sahih. Pilih projek (PPR disewa atau PPR dimiliki) serta Muat naik dokumen sokongan yang diminta. Buat pengesahan dan hantar permohonan anda. Semakan status permohonan anda boleh dibuat di portal https://spkpm.lphs.gov.my/check

Program Perumahan Rakyat (PPR)

Untuk pengetahuan anda, terdapat dua kategori dalam PPR:

PPR Disewa

 • Bayaran RM124 sebulan

PPR Dimiliki

 • RM35,000 seunit (Semenanjung Malaysia)
 • RM42,000 seunit (Sabah dan Sarawak)

Rekabentuk & Ciri-Ciri Rumah PPR

Berikut adalah rekabentuk dan ciri-ciri rumah PPR:

1. Kawasan bandar-bandar besar: Jenis rumah bertingkat antara 6 hingga 18 tingkat

2. Kawasan pinggir bandar: Jenis rumah teres

3. Keluasan: 3 Bilik Tidur, 1 Ruang Tamu, 1 Ruang Dapur, 2 Bilik Air

4. Kemudahan Asas:

Dewan Komuniti / Ruang Orang Ramai, Surau / Ruang Solat, Gerai Makan / Ruang Niaga, Tadika, Kemudahan OKU, Taman Permainan / Kawasan Lapang dan
Rumah Sampah.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai permohonan rumah PPR, anda boleh menghubungi nombor yang tertera di bawah:

Skim PPR

 • 03-8891 4052 (Selangor, Melaka, Johor, Negeri Sembilan)
 • 03-8891 4278 (Kuala Lumput, Sabah, Sarawak)
 • 03-8891 4028 (Perak, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Pahang, Terengganu)
 • Teknikal / Masalah Sistem
 • Telefon: 03-8891 4475
 • Emel: [email protected]
 • Bahagian Pemantauan Perumahan Swasta
 • Telefon: 03-8891 4200

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Sumber: BlogRojak

Leave a Comment