Permohonan Bantuan Sehingga Rm1000 Sebulan

Permohonan Bantuan Sehingga Rm1000 Sebulan Untuk Satu Keluarga Kini Dibuka

Permohonan Bantuan Sehingga Rm1000 Sebulan Untuk Satu Keluarga Kini Dibuka – Kini Belanjawan 2023, Malaysia Madani adalah berlandaskan enam perkara: kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan.

Dengan itu, Tema Membangun Malaysia MADANI, Belanjawan 2023 akan memastikan langkah yang lebih mampan dan terangkum berpaksikan keadilan sosial di samping menggerakan usaha reformasi pentadbiran dan tatakelola baik.

Bantuan Kanak-Kanak (BKK) adalah bertujuan membantu keluarga/penjaga kepada anak/kanak-kanak atau membantu anak/kanak-kanak yang tiada/kehilangan penjaga supaya dapat terus tinggal bersama keluarga dan meneruskan kelangsungan hidup tanpa menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak mengikut peringkatnya. – Permohonan Bantuan Sehingga Rm1000 Sebulan

BKK juga bertujuan untuk membantu memelihara dan memperkukuh institusi keluarga yang terlibat dalam memberi jagaan sempurna kepada kanak-kanak termasuk kasih sayang dan perhatian.

Semak Juga: Pengeluaran KWSP: ‘Rakyat nak sekarang, bukan 15 tahun lagi’

Mohon Juga: Kategori Yang Menerima Bayaran Bantuan STR RM3100

Kadar bagi BKK ialah minimum sebanyak RM150 sebulan seorang sehingga maksimum sebanyak RM1000 sebulan sekeluarga mengikut pecahan berikut:

Permohonan Bantuan Sehingga Rm1000 Sebulan

Cara memohon
Pengendalian permohonan bantuan kewangan dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah/Jajahan/Bahagian di seluruh negara
-Setiap permohonan yang didaftarkan akan dijalankan siasatan untuk penilaian (means-tested) bagi mengesahkan kelayakan bantuan kepada pemohon; dan
-Urusan ini bersesuaian dengan prinsip penyampaian bantuan yang berdasarkan kepada kelayakan dan bukan hak.

Untuk memudahkan urusan pentadbiran, pemohon diminta membawa dokumen sokongan semasa hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Jajahan/Bahagian seperti:

– Salinan Kad Pengenalan diri pemohon;
– Salinan Kad Pengenalan suami/isteri/ibu/bapa/anak yang tinggal bersama;
– Salinan sijil kelahiran anak-anak/ahli keluarga yang tinggal bersama;
– Salinan penyata gaji (jika ada); dan
– Lain-lain dokumen yang berkaitan

Pemohon boleh melengkapkan borang berikut:

– JKM 18 Borang Permohonan Bantuan; atau
– JKM 20 Borang Kaji Semula Bantuan

Untuk sebarang maklumat lanjut dan permohonan, anda boleh layari portal rasmi – DISINI

Permohonan Bantuan Sehingga Rm1000 Sebulan

 

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – Permohonan Bantuan Sehingga Rm1000 Sebulan

Leave a Comment