Permohonan Bantuan Kecemasan RM300 Hingga RM 1000 Dibuka

Permohonan Bantuan Kecemasan RM300 Hingga RM 1000 Dibuka

Permohonan Bantuan Kecemasan RM300 Hingga RM 1000 Dibuka – Bantuan khas ini dibuka khas kepada mahasiswa yang ditimpa bencana atau musibah bagi meringankan beban yang ditanggung.

SYARAT BANTUAN KECEMASAN
Berikut adalah syarat kelayakan bantuan kecemasan bagi tahun 2023 ini, sila semak dengan teliti.

1. Anak Kelahiran Negeri Perak seperti berikut

– Pemohon dan ibu bapa lahir di Negeri Perak atau
– Pemohon dan ibu atau bapa lahir di luar Negeri Perak tetapi telah bermastautin di Negeri Perak lebih daripada 10 tahun atau
– Pemohon dan ibu atau bapa lahir di Negeri Perak tetapi beralamat di luar Negeri Perak dan telah bermastautin di Negeri Perak lebih 10 tahun
– Keutamaan kepada mahasiswa yang masih menetap di Perak

2. Sedang melanjutkan pengajian SEPENUH MASA peringkat Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana (MASTER) dan Ijazah Doktor Falsafah (PHD) di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

3. Open University Malaysia (OUM) tidak layak untuk memohon bantuan ini.

4. Semua permohonan perlu mendapat sokongan / pengesahan pihak Hal Ehwal Pelajar di IPT pemohon

5. Menghantar bukti pengesahan kejadian dalam bentuk Laporan Polis, Laporan Perubatan atau Pengesahan oleh Pemimpin Tempatan (Wakil Rakyat / Pengulu / Ketua Kampung / Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga)

6. Bantuan Kecemasan Mahasiswa Negeri Perak (sepanjang tahun dan perlu dihantar dalam tempoh 2 minggu (14 hari) dari tarikh berlakunya kejadian.

Permohonan Bantuan Kecemasan RM300 Hingga RM 1000 Dibuka

Permohonan Bantuan Kecemasan RM300 Hingga RM 1000 Dibuka

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

– Salinan myKad pelajar, bapa dan ibu yang lahir di Perak
– Salinan kad pelajar
– Salinan penyata akaun bank pelajar
– Salinan Surat Pengesahan Bermastautin/Surat Kematian dan Surat Bercerai (jika berkaitan)
– Salinan laporan polis / laporan perubatan
– Penyata pendapatan (isi rumah) bapa & ibu / penjaga yang disahkan daripada Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 / Gred 3, Kumpulan A ke salinan penyata pencen bulanan atau jika bekerja sendiri sila dapatkan pengesahan pendapatan
– Borang perakuan wajib disertakan bersama-sama dokumen sokongan

Permohonan Bantuan Kecemasan RM300 Hingga RM 1000 Dibuka

PROSES PERMOHONAN
Sila baca dan faham syarat dan terma dan muat naik dokumen yang diperlukan. Seterusnya, untuk permohonan, email akan dihantar setelah berjaya memuatnaik Borang Online. Untuk kelulusan permohonan pula, ia mengambil 14 hari proses kerja untuk jawapan kelulusan.

Permohonan Bantuan Disini : https://eheyns.com.my/bantuan-kecemasan/

Sumber : https://eheyns.com.my

Semak Juga: Untuk Semua Pencarum Bantuan RM500 KWSP

Maklumat Lanjut: LAGI ISU KWSP YANG HARUS DIFAHAMI

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – Permohonan Bantuan Kecemasan RM300 Hingga RM 1000 Dibuka

Leave a Comment