Pengeluaran Wang KWSP Untuk Membeli & Membina Rumah Sendiri 2022

Pengeluaran Wang KWSP Untuk Membeli & Membina Rumah Sendiri 2022

Cara Pengeluaran Wang KWSP Untuk Membeli & Membina Rumah Sendiri 2022. Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis inisiatif telah diperkenalkan oleh Kerajaan sama ada di peringkat Negeri mahupun Persekutuan.

Antaranya melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 ahli bagi tujuan membina rumah atau membeli rumah. Berikut adalah penjelasan lanjut mengenai pengeluaran ini.

Warganegara Malaysia & Bukan Warganegara, Umur bawah 55 : Mempunyai sekurang-kurangnya RM500 dalam Akaun 2; Ahli/rakan kongsi membeli tanah dan membina rumah di atas tanah tersebut.

Pinjaman yang diluluskan daripada pemberi pinjaman yang dibenarkan atau pembiayaan sendiri dan Tidak pernah membuat Pengeluaran Perumahan/ Telah membuat pengeluaran untuk membeli rumah tetapi telah menjualnya/melupuskan hak milik.

Surat Perjanjian Membina Rumah tidak melebihi tiga tahun dari tarikh permohonan diterima.

Semak Sini: Bantuan Tambahan BKM RM500

Semak Juga: Tuntutan Pengeluaran Kali Terakhir Pengeluaran Khas KWSP 2.0

Syarat Pengeluaran Wang KWSP bagi Membeli Rumah

Tidak pernah membuat Pengeluaran Perumahan/telah membuat pengeluaran untuk membeli rumah tetapi menjualnya/membuang hak milik. Warganegara Malaysia & Bukan Warganegara.

Mempunyai sekurang-kurangnya RM500 dalam Akaun 2, Umur bawah 55 tahun dan Membeli rumah kediaman.

Selain itu, Pinjaman yang diluluskan daripada pemberi pinjaman yang dibenarkan atau pembiayaan sendiri.

Cara Memohon Pengeluaran Wang KWSP

Bagi mereka yang memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan, permohonan pengeluaran ini boleh dibuat secara online melalui e-pengeluaran di portal i-Akaun KWSP. Selain itu, permohonan juga boleh dibuat secara manual melalui kaunter cawangan KWSP di seluruh negara dengan membawa dokumen sokongan yang ditetapkan.

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Maklumat lengkap mengenai pengeluaran ini boleh dirujuk di Portal Rasmi KWSP – DI SINI.

Pengeluaran Wang KWSP

Leave a Comment