Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan Pada Bulan April Ini

Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan Pada Bulan April Ini

Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan Pada Bulan April Ini – Bulan April 2023 telah datang, pelbagai bantuan dan inisiatif kerajaan akan disalurkan kepada rakyat. Lebih-lebih lagi pada bulan Hari Raya ini.

Selain daripada bantuan kerajaan yang akan diberikan, pengeluaran KWSP turut dibenarkan tetapi secara bersyarat yang ditetapkan oleh pihak KWSP.

Terdapat beberapa pengeluaran KWSP yang dibenarkan pada April dan juga pada bulan-bulan lain pula.

Kesemua pengeluaran yang dibenarkan adalah bersyarat seperti yang ditetapkan oleh pihak KWSP. Anda boleh semak pengeluaran KWSP yang dibenarkan di bawah.

Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan Pada Bulan April Ini

PENGELUARAN UMUR 50 TAHUN
Ahli yang telah mencapai umur 50 tahun dan ke atas boleh membuat pengeluaran sebahagian ataupun kesemua simpanan Akaun 2 KWSP. Ia diberikan sebagai persediaan untuk persaraan anda.

Diberikan kepada semua ahli yang telah mencapai umur 50 tahun dan masih mempunyai simpanan Akaun 2 KWSP.

PENGELUARAN UMUR 55 TAHUN
Pengeluaran seluruh simpanan Akaun 1 dan 2 KWSP boleh dikeluarkan pada usia 55 tahun.

Umur 55 tahun adalah secara rasminya bermaksud umur persaraan dan anda sudah boleh membuat pengeluaran penuh atau secara fleksibel untuk kesemua simpanan anda.

PENGELUARAN UMUR 60 TAHUN
Pengeluaran ini merupakan lanjutan daripada pengeluaran umur 55 tahun dan ia untuk ahli yang memilih untuk melanjutkan umur persaraan dan menyambung kerja selepas umur 55 tahun.

Pada usia 60 tahun, kesemua simpanan yang terkumpul pada Akaun 55 dan Akaun Emas akan digabungkan untuk pengeluaran. Anda boleh membuat pengeluaran kesemua simpanan anda atau secara sebahagian sahaja.

Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan Pada Bulan April Ini

Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan Pada Bulan April Ini

Semak Juga: Mohon Bantuan IKPP RM250 Pendapatan suami bawah RM5,000

Mohon Juga: “Bantulah Rakyat Dengan Benarkan Pengeluaran KWSP 2.0”

MAKLUMAT LANJUT
Untuk pengetahuan anda, terdapat 17 Pengeluaran Khas KWSP bersyarat yang anda boleh semak untuk kelayakan anda.

Setiap pengeluaran tersebut, terdapat syarat-syarat yang berbeza seperti pengeluaran-pengeluaran di atas.

Untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan, anda boleh semak laman web rasmi KWSP.

Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan Pada Bulan April Ini

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan Pada Bulan April Ini

Leave a Comment