Pengeluaran KWSP: ‘Rakyat nak sekarang, bukan 15 tahun lagi’

Pengeluaran KWSP: ‘Rakyat nak sekarang, bukan 15 tahun lagi’

Pengeluaran KWSP: ‘Rakyat nak sekarang, bukan 15 tahun lagi’ – Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana memberikan tambahan caruman sebanyak RM500 kepada pencarum B40. Namun, beliau menekankan bahawa duit tambahan tersebut sebenarnya dimasukkan sebagai caruman untuk dikeluarkan sebelum bersara.

Sebagai contoh, jika seseorang penyimpan berumur 40 tahun, dia hanya boleh mengeluarkan wang tersebut 15 tahun lagi pada masa persaraan.

Oleh itu, beliau menganggap bahawa inisiatif tersebut baik, tetapi pada masa yang sama beliau menyeru kerajaan supaya mempertimbangkan keadaan yang dihadapi oleh rakyat, terutama mereka yang sedang mengalami tekanan kewangan seperti mangsa banjir dan individu yang hampir muflis.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan bahawa kerajaan tidak sepatutnya menutup pintu bagi permohonan rakyat untuk mengeluarkan wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Meskipun KWSP digunakan sebagai simpanan hari tua, namun rakyat menghadapi masalah kewangan yang terdesak pada masa kini. Mereka memerlukan wang untuk membayar hutang, mengelakkan rumah dari dilelong dan memberi pendidikan kepada anak-anak mereka.

Pengeluaran KWSP: ‘Rakyat nak sekarang, bukan 15 tahun lagi’

Ismail Sabri menyeru kerajaan untuk mempertimbangkan untuk membenarkan pengeluaran secara bersasar dan bersyarat. Beliau juga berharap Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengumumkan berita baik pada penggulungan Belanjawan 2023.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menganggap tidak adil jika kerajaan menolak permintaan rakyat untuk menarik dana dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Menurut bekas Perdana Menteri, permohonan yang dibuat oleh para penyumbang adalah untuk kegunaan sekarang dan bukan untuk masa depan 15 tahun lagi.

Ahli Parlimen Bera ini juga menjelaskan bahawa banyak rakyat yang menghadapi masalah kewangan yang serius dan mengalami kesulitan untuk meneruskan kehidupan mereka, termasuk mereka yang menjadi mangsa banjir.

Oleh itu, beliau berpendapat bahawa kerajaan sepatutnya membuka pintu untuk rayuan rakyat untuk mengeluarkan wang KWSP bagi tujuan sekarang.

Jemput anda semua untuk menyertai telegram informasi semasa dan terkini, follow telegram rasmi “sistem guru online” :

Pengeluaran KWSP: ‘Rakyat nak sekarang, bukan 15 tahun lagi’

 Pengeluaran KWSP: 'Rakyat nak sekarang, bukan 15 tahun lagi'

Semak Juga: Bantuan Khas Tunai RM200 Untuk Bujang Seluruh Malaysia

Baca Juga: Bantuan KWSP Tambahan RM 480 Seorang -Semak Kelayakan Anda!

Join Telegram untuk info lanjut: https://t.me/portalsemakanmalaysia

Leave a Comment