Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan – Permohonan pembiayaan peribadi ini boleh dibuat secara dalam talian melalui institusi perbankan yang mengambil bahagian.

Sebelum membuat permohonan, ahli perlu membuat semakan awal kelayakan dalam Akaun 2 KWSP. Permohonan hendaklah dibuat mengikut terma dan syarat yang dipersetujui dengan institusi perbankan.

Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

Kemudahan ini disasarkan kepada ahli KWSP yang mempunyai simpanan dalam Akaun 2 dan disokong dengan pendapatan yang berpatutan.

4 Juta Pencarum KWSP Akan Mendapat Manfaat

Kemudahan ini akan memberi manfaat kepada lebih 4 juta ahli KWSP yang layak berumur di bawah 55 tahun.

Kadar faedah (Konvensional) atau kadar keuntungan (Islam) yang akan dikenakan oleh institusi perbankan dijangka antara 4 peratus (%) hingga 5 peratus (%) setahun.

Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

Kadar ini jauh lebih rendah daripada kadar pasaran semasa pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan lain.

Pencarum Boleh Membuat Pengeluaran Sehingga RM50,000

Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

Jumlah pembiayaan minimum ialah RM3,000 dan jumlah maksimum ialah RM50,000 tertakluk kepada baki simpanan dalam Akaun 2 KWSP.

Dan terma dan syarat yang ditetapkan oleh pihak bank. Memandangkan jumlah caruman dalam Akaun 2 hanyalah sokongan, pembiayaan ini tidak bercanggah dengan peruntukan Akta KWSP.

Sehingga 31 Januari 2023, seramai 1.89 juta ahli berumur antara 40 dan bawah 55 atau 38 peratus (%) mempunyai simpanan dalam Akaun 1 sebanyak RM10 ribu dan ke bawah.

Itulah sebabnya penting untuk membina semula simpanan untuk golongan ini agar mempunyai simpanan yang mencukupi untuk hari tua.

Semak Juga: i-Sayang – Tarikh Dan Jumlah Bayaran Yang Akan Diterima

Mohon Juga: Kalendar Cuti May June 2023 & Cuti Sekolah KPM

Pengeluaran KWSP Fasa 1: Kemudahan Sokongan Akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) 2 akan dilaksanakan dalam dua fasa, dan ahli yang memenuhi kriteria kelayakan boleh memohon melalui bank yang mengambil bahagian iaitu Bank MBSB dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

KWSP akan mempertimbangkan untuk menambah lebih banyak bank yang mengambil bahagian pada masa hadapan.

KWSP Fasa Pengeluaran 1

Dalam satu kenyataan, KWSP menjelaskan bahawa pengeluaran KWSP Fasa 1 akan dibuka mulai 7 April 2023.

Permohonan Fasa 1, kekal dibuka selama setahun, ahli yang layak berumur 40 tahun dan ke atas boleh memohon, tertakluk kepada ketersediaan bank yang mengambil bahagian.

Bank akan mentadbir sepenuhnya proses permohonan untuk pembiayaan peribadi melalui kemudahan ini, tertakluk kepada penilaian pembiayaan dan rangka kerja kredit mereka.

fasiliti sokongan pengeluaran kwsp 2023 a 1024x1024 1

Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

Maklumat Lanjut

Maklumat lanjut berkaitan fasiliti di atas boleh diperoleh melalui saluran berikut:

Laman web rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my ATAU
Terus ke pautan pantas https://fsa2.kwsp.gov.my/

Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment