Pengeluaran KWSP 2.0 Secara Bersasar

Pengeluaran KWSP 2.0 Secara Bersasar, Info Terkini 2023

Pengeluaran KWSP 2.0 Secara Bersasar – Untuk maklumat terkini mengenai pengeluaran KWSP yang disasarkan, Pertubuhan Idea Inovasi Rakyat Malaysia (PGIRM) telah mengeluarkan kenyataan. Pihaknya berkata, pencarum KWSP yang berhasrat mengeluarkan simpanan. Sekali lagi, ia perlu dilihat oleh kerajaan.

Ini kerana, menurut kajian PGIRM, didapati sebanyak 79 peratus daripada 136,140 pencarum KWSP mempunyai baki simpanan akaun 1 melebihi RM10,000. Manakala pencarum yang mempunyai baki simpanan akaun 1 kurang daripada RM10,000 tidak mencapai 22 peratus.

Selain kajian PGIRM, ternyata ahli/pencarum KWSP yang sangat memerlukan pengeluaran KWSP 2.0 yang disasarkan, majoritinya mempunyai baki yang mencukupi untuk membuat pengeluaran. Perkara ini diumumkan oleh Presiden PGIRM Azmi Mohd Tahir baru-baru ini.

Maklumat terkini pengeluaran sasaran KWSP 2.0, banyak pihak mendesak kerajaan agar pelaksanaan pengeluaran khas ini diluluskan. Perkara ini masih menjadi isu hangat daripada pelbagai pihak. Khas buat penyumbang yang mahukan produksi khas ini dilaksanakan pada tahun ini.

Pengeluaran KWSP 2.0 Secara Bersasar

Join Telegram: https://t.me/portalsemakanmalaysia

PILIHAN SELAIN PENGELUARAN

Baru-baru ini, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah memberi maklum balas berhubung sasaran pengeluaran KWSP 2.0. Beliau menyatakan kerajaan perlu memikirkan masa depan dan nasib ahli/pencarum KWSP sebelum membenarkan pelaksanaan pengeluaran khas KWSP semula.

Menurutnya, adalah lebih baik sekiranya kerajaan mencari kaedah lain yang lebih berkesan untuk membantu rakyat menangani kos sara hidup.

Buat masa ini, kemungkinan pengeluaran KWSP ini tidak boleh dibenarkan dalam masa terdekat. Bagaimanapun, seorang penganalisis ekonomi dari sekolah perniagaan UniKL, Profesor Madya Aimi Zulhazmi Abdul Rasid, telah mencadangkan pilihan alternatif selain daripada pengeluaran KWSP seperti berikut:

Kerajaan boleh menubuhkan wakil jabatan khas di bawah agensi sedia ada bagi meningkatkan taraf hidup khususnya kepada penduduk sasaran

Wang yang disimpan dalam akaun KWSP pencarum boleh dikreditkan terus ke bank untuk menjelaskan hutang tertunggak pencarum.

Wujudkan 1 simpanan khas melalui dana yang diterima daripada penderma dan wakaf yang dikecualikan cukai

Bukan sekadar menyalurkan inisiatif dalam bentuk bantuan tunai bulanan, tetapi membantu secara langsung dari aspek seperti pekerjaan atau perniagaan yang sesuai.

Pada masa ini untuk pencarum, anda boleh membuat E-withdrawal yang telah disediakan oleh KWSP. Sila layari pautan rasmi KWSP – DI SINI untuk semakan. Segala maklumat terkini berhubung pengeluaran KWSP 2.0 akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Mohon Juga Bantuan Ini: KWSP 2.0 Bersasar benarkan dikeluarkan oleh pencarum

Leave a Comment