Pengeluaran KWSP 2.0, Dibenarkan Bermula Disember

Pengeluaran KWSP 2.0, Dibenarkan Bermula Disember

Pengeluaran KWSP 2.0, Dibenarkan Bermula Disember – KWSP Khas. Tahukah anda, sebenarnya ada banyak keadaan yang membolehkan seseorang memohon pengeluaran KWSP dari Akaun 1 dan Akaun 2 tanpa perlu menunggu pengumuman Kerajaan seperti i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan sebagainya.

Malah, anda dibenarkan mengeluarkan wang KWSP dari akaun 2 untuk tujuan peribadi dan tujuan membina atau mengubahsuai rumah, untuk peribadi, pendidikan dan lain-lain.

Di sini kami kongsikan beberapa jenis pengeluaran separa dan pengeluaran penuh yang boleh dipohon oleh ahli, mengikut info dari laman web rasmi KWSP.

Pengeluaran Khas Wang KWSP Akaun 2 Untuk Tujuan Peribadi – Pengeluaran KWSP 2.0

Di sini anda boleh menyemak butiran termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, cara memohon wang pengeluaran akaun 2 KWSP untuk peribadi 2022

1) Pembayaran Ibadah Haji

Bagi mengurangkan beban mengerjakan haji, wang dari akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran KWSP i-Akaun.

Tujuan permohonan ini adalah untuk perbelanjaan haji dan pendaftaran haji dengan Lembaga Tabung Haji

Pengeluaran KWSP 2.0

2) Pembayaran Rawatan Perubatan

Jika anda menghadapi masalah yang melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat pengeluaran pada akaun 2 untuk menampung kos perubatan dan pembelian peralatan kesihatan.

Dokumen Pengeluaran Untuk Perubatan

3) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah

KWSP menyediakan kemudahan untuk membantu ahlinya memiliki rumah pertama mereka. Sama ada melalui membina rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau membeli melalui Aplikasi Rumah Mesra Rakyat 2022.

Dokumen & Syarat Pengeluaran Pembelian Rumah

Pengeluaran KWSP 2.0

4) Pengeluaran Wang KWSP Khas Untuk Pendidikan

Bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi, mereka perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan Universiti.

KWSP menyediakan pilihan dan kemudahan pengeluaran KWSP untuk anda menampung pengajian anak sekiranya kemudahan Pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

Dokumen dan Syarat Pengeluaran Untuk Pendidikan

Semoga dengan pengeluaran yang dibenarkan ini dapat membantu serba sedikit rakyat Malaysia yang sangat memerlukan.

Baca Sini: ASNB Amanah Saham Nasional Berhad 2022 – Semak Sekarang!

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami.

Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. – Pengeluaran KWSP 2.0

Leave a Comment