Pengeluaran Khas KWSP – 10 Cara Terbaik Berbelanja Duit RM10,000 KWSP Menurut Pakar

Pengeluaran Khas KWSP

Pengeluaran Khas KWSP – Menurut Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam, Dr Mohd AFzanizam Abdul Rashid, perbelanjaan wang itu diumpamakan seperti membawa air dalam baldi kerana jika tidak dibawa dengan betul, air kan tumpah.
Justeru itu, pencarum perlu untuk menentukan apa tujuan Pengeluaran Khas KWSP RM10,000 dibuat dan berbelanja mengikut keutamaan.

Pengeluaran Khas KWSP

Kami kongsikan 10 langkah untuk berbelanja secara bermanfaat menggunakan duit KWSP RM10,000. Menurut Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam, Dr Mohd AFzanizam Abdul Rashid, perbelanjaan wang itu diumpamakan seperti membawa air dalam baldi kerana jika tidak dibawa dengan betul, air kan tumpah.
Justeru itu, pencarum perlu untuk menentukan apa tujuan Pengeluaran Khas KWSP RM10,000 dibuat dan berbelanja mengikut keutamaan.

Berikut adalah perkongsian tentang 10 langkah untuk berbelanja secara bermanfaat menggunakan duit pengeluaran khas KWSP RM10,000.

Baca Juga: Semakan Pengeluaran Khas KWSP – RM10,000 Masuk Hari Ini 18 April 2022

Pengeluaran Khas: 10 Cara Belanja Duit KWSP RM10,000

1. Berniaga

 • Para pencarum boleh untuk menggunakan wang RM10,000 untuk berniaga dan mestilah disesuaikan dengan saiz perniagaan anda yang bersesuaian dengan modal.
 • Contohnya para pencarum boleh memulakan perniagaan kecil-kecilan seperti menjual makanan.
  Justeru sekiranya anda mendapat KWSP sebanyak RM10,000, jangan habiskan kesemuanya untuk modal, tapi gunakan sebanyak RM5,000 dan selebihnya simpan untuk kegunaan lain.

2. Sediakan Tabung Kecemasan

 • Anda kena faham, semenjak pelaksanaan PKP 1.0 pada Mac lalu menunjukkan bahawa betapa pentingnya untuk setiap keluarga memiliki tabung kecemasan bagi meneruskan kelangsungan hidup.

3.Tampung Kos Sara Hidup

 • Gunakan duit KWSP RM10,000 untuk menampung kos sara hidup untuk satu jangka masa yang ditetapkan.
 • Beli Barang Peribadi

4. barang peribadi yang bermanfaat sebagai ganjaran kepada diri sendiri. Pastiakan ia boleh dgunakan dalam kadar atau amaun yang munasabah dan tidak membazir.

5. Beli Barang Keperluan Kerja

 • Memandangkan ramai pekerja yang terpaksa untuk bekerja dari rumah, jadi amatlah sesuai untuk digunakan duit KWSP ini untuk membeli barang keperluan kerja seperti komputer riba.

6. Beli Emas

 • Anda juga boleh untuk melabur dengan pembelian emas sekiranya mahu membuat pelaburan untuk jangka masa panjang.

7. Ambil Kursus Persediaan

 • Wang KWSP boleh dibelanjakan untuk mengambil kursus untuk menceburi bidang yang disukai. hak ini demikian kerana, kemahiran yang diperolehi mampu untuk bantu pencarum untuk memulakan langkah untuk menjana pendapatan sampingan.

8. Beli Barang Keperluan Pendidikan

 • Gunakan wang untuk membeli alat-alat pendidikan seperti peranti pintar yang kini digunakan dengan selari pendidikan norma baharu.
 • Amat penting sebenarnya bagi anak-anak untuk menggunakan peranti pintar dan internet bagi bersemuka dengan guru mereka dan menjalani kelas secara atas talian.

9. Simpan dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB)

 • Tahukah anda, ASB memiliki cii pelaburan yang unik iaitu berisiko rendah dan mempunyai tahap kecairan yang tinggi iaitu membolehkan pencarum mengeluarkan semula wang ketika diperlukan.

10. Bayar Hutang

 • Perkara paling penting untuk anda lakukan yang pertama adalah melangsaikan hutang terutamanya hutang kad kredit.
 • Tahukah anda, peratus pembiayaan atau kadar faedah hutang kad kredit yang tinggi iaitu sebanyak 18 peratus akan menyebabkan pencarum terpaksa bayar faedah semakin tinggi seandainya hutang lambat dibayar

Semoga 10 langkah berbelanja duit KWSP RM10,000 ini akan memberi manfaat kepada anda.

Sumber: 10 langkah belanja duit KWSP

 

Leave a Comment