Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Untuk Pencarum Yang Terjejas

Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Untuk Pencarum Yang Terjejas

Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Untuk Pencarum Yang Terjejas – Seperti sedia maklum, sebelum ini kerajaan telah membenarkan pengeluaran khas KWSP sehingga maksimum RM10,000 secara one-off pada tahun 2022.

Tahun ini disebabkan beberapa faktor seperti wabak yang masih belum pulih, peningkatan jumlah kos sara hidup dan mereka yang terjejas dari segi kewangan akibat diberhentikan kerja.

Ramai penyumbang berharap pengeluaran khas sekali lagi dapat diluluskan untuk tujuan kelangsungan hidup. Jika diluluskan, ramai penyumbang yang memerlukan akan berbesar hati kerana dapat meringankan sedikit beban mereka.

Untuk makluman, baru-baru ini Pertubuhan Gagasan Rakyat atau lebih dikenali sebagai PGIR menggesa kerajaan meluluskan pengeluaran KWSP 2.0 yang menyasarkan kira-kira 3 juta pencarum terjejas di seluruh negara.

Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Untuk Pencarum Yang Terjejas

PENGELUARAN UNTUK PENCARUM YANG MEMERLUKAN

Selaku Yang Dipertua PGIR, Azmi Mohd Tahir, beliau telah berkata. Daripada kajian yang dijalankan oleh PGIR, adalah dicadangkan pengeluaran khas dibenarkan kepada 3 juta pencarum yang benar-benar memerlukan.

Setakat bulan ini, PGIR telah menerima aduan dan laporan daripada 320,000 pencarum yang terjejas. Bilangan aduan diambil daripada borang aduan yang disediakan oleh PGIR.

PGIR berharap kerajaan kali ini memandang serius isu KWSP ini untuk membantu pencarum pada tahun ini. Ramai pencarum sedar bahawa jumlah simpanan akan berkurangan, namun disebabkan beberapa faktor. Ramai ahli mahukan produksi khas ini untuk tujuan penting.

Sehingga hari ini, ramai rakyat terjejas akibat ekonomi domestik kerajaan yang tidak stabil. Diharap kerajaan dapat mempertimbangkan sebaik mungkin berhubung pengeluaran khas ini.

Untuk Maklumat Lanjut Untuk Info Bantuan Sila Join Telegram Kami Dibawah!

Join Telegram: https://t.me/portalsemakanmalaysia

Semak: KWSP Sebelum Aidilfitri Pengeluaran Khas sehingga RM30,000

Leave a Comment