Pengeluaran Kecemasan KWSP Untuk Membantu Rakyat

Pengeluaran Kecemasan KWSP Untuk Membantu Rakyat

Pengeluaran Kecemasan KWSP Untuk Membantu Rakyat – Gerakan menuntut pengeluaran kecemasan KWSP dicetuskan oleh Tuan Azmie Bugis bersama rakyat yang memerlukan. Atas tujuan tuntutan ini adalah untuk membantu rakyat yang sangat memerlukan ketika ini.

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat banyak jenis pengeluaran yang boleh anda lakukan asalkan mengikut syarat yang telah ditetapkan oleh KWSP.

Malah, anda dibenarkan mengeluarkan wang KWSP dari akaun 2 un uk tujuan peribadi anda dan tujuan membina atau mengubahsuai rumah, untuk peribadi, pendidikan dan lain-lain.

Pengeluaran Kecemasan KWSP Bersasar Akaun 2 Untuk Tujuan Peribadi

Di sini anda boleh menyemak butiran termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, cara memohon wang pengeluaran akaun 2 KWSP untuk peribadi 2023.

Pengeluaran Kecemasan KWSP Untuk Membantu Rakyat

Pengeluaran Kecemasan KWSP Untuk Membantu Rakyat

1) Pembayaran Ibadah Haji
Bagi mengurangkan bebanan anda mengerjakan haji, wang dari akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran I-akaun kwsp bagi perbelanjaan haji dan tujuan pendaftaran haji dengan tabung haji lembaga.

Maklumat Lanjut Pengeluaran Untuk Daftar Haji

2) Pembayaran Rawatan Perubatan
Jika anda menghadapi masalah yang melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat pengeluaran pada akaun 2 untuk menampung kos perubatan dan pembelian peralatan kesihatan.

Maklumat Lanjut Pengeluaran Untuk Kesihatan

3) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah
KWSP menyediakan kemudahan untuk membantu ahlinya memiliki rumah pertama sendiri.

Sama ada melalui membina rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau membeli melalui aplikasi rumah mesra rakyat 2022.

Maklumat Lanjut Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah

 

4) Pengeluaran Kecemasan KWSP Untuk Pendidikan
Bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi, mereka perlu membayar yuran yang mahal untuk pembelanjaan Universiti.

KWSP menyediakan pilihan dan kemudahan pengeluaran EPF untuk anda menampung pengajian anak sekiranya kemudahan pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

Maklumat Lanjut Pengerluaran Untuk Pendidikan

Mohon juga : Kerajaan digesa benar keluar KWSP sebelum sekolah buka Mac ini

Leave a Comment