Pemberian Wang Ihsan RM1,000 ‘Bantuan Mangsa Banjir Diteruskan

Pemberian Wang Ihsan RM1,000 ‘Bantuan Mangsa Banjir Diteruskan

RANTAU PANJANG: Kerajaan akan meneruskan Pemberian Wang Ihsan bantuan kepada mangsa banjir termasuk sumbangan wang ihsan RM1,000 bagi mereka yang terjejas.

Beliau berkata, Pemberian Wang Ihsan bantuan untuk isi rumah yang mengalami kemusnahan akibat bencana itu seperti diumumkan kerajaan terdahulu juga akan diteruskan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata Pemberian Wang Ihsan bantuan itu akan diberikan kepada mangsa yang berdaftar dan mereka yang layak.

“Ini berikutan, pengalaman lalu, kita mendapati jumlah mangsa didaftarkan berbeza dengan permohonan yang dibuat. Langkah ini akan diatasi dengan segera secara proaktif melalui agensi pelaksana bagi memastikan ia berjalan lancar.

“Pembayaran Pemberian Wang Ihsan itu akan dilakukan segera sebelum banjir surut dan sebelum mangsa pulang ke rumah masing-masing. Ia akan diberikan kepada mangsa banjir yang berdaftar dan layak saja.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berada di Kelantan untuk lawatan rasmi dan menziarahi mangsa banjir yang terjejas, semalam.

“Selain itu, bantuan bagi membaik pulih rumah juga akan diteruskan seperti diberikan pentadbiran lalu,” katanya pada sidang media di Sekolah Kebangsaan (SK) To’ Deh di sini, hari ini.

Sebelum ini, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bantuan sehingga RM10,000 kepada setiap keluarga terjejas banjir di Terengganu dan Kelantan.

Beliau berkata, bayaran itu membabitkan sumbangan pembelian barangan keperluan berjumlah RM2,500, diskaun baik pulih kenderaan, rebat pembelian barangan elektrik RM500 dan bantuan baik pulih rumah bagi kerosakan akibat bencana itu.

Turut hadir, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dan Ahli Parlimen Rantau Panjang, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff.

https://lkppk.gov.my/wang-ihsan/

Semak sini: 81% Pencarum KWSP Bumiputera Miliki Simpanan Kurang RM 1,000

Pemberian Wang Ihsan RM1,000 ‘Bantuan Mangsa Banjir Diteruskan

Leave a Comment