Pembayaran BKM Tambahan Tidak Termasuk Bayaran Bantuan BKM Fasa 2 27 jun

Pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) akan mula disalurkan tidak lama lagi iaitu Pembayaran akan bermula pada 27 Jun 2022 ini.

Pembayaran BKM Tambahan Fasa 2

Untuk pembayaran BKM Tambahan Fasa 2 ini pula tidak dikreditkan dengan sama tarikh pembayaran bkm fasa 27 jun ini.

Semak di bawah butiran dan maklumat lanjut berkenaan bantuan bkm tambahan fasa 2 yang baru diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini.

Bantuan Tambahan

Pembayaran BKM Tambahan hanya diberikan kepada penerima sahaja.

Kerajaan akan memberikan tambahan BKM Fasa 2 bermula 27 Januari ini. Bantuan tambahan ini tidak termasuk bantuan tambahan yang berjumlah RM 500 dan RM 300 yang telah diumumkan sejak Januari lepas.

Bantuan tambahan ini hanya akan diagihkan pada pembayaran BKM Fasa 2 ini.

Menurut Menteri Kewangan, secara keseluruhan RM 1.74 bilion diperuntukkan untuk memanfaatkan hampir 8.6 juta penerima daripada golongan yang berpendapatan rendah.

Jumlah Bayaran BKM Tambahan

Sila rujuk jumlah bayaran terperinci mengikut kategori kelayakan berikut

Jumlah bayaran BKM Fasa 2 adalah di antara RM 100 hingga RM 400 bagi setiap kategori kelayakan.

Pembayaran BKM Tambahan

Pembayaran BKM Tambahan

Pembayaran BKM Tambahan

CARA SEMAK STATUS BKM

Pergi ke website rasmi BKM untuk buat semakan dan Klik LOG MASUK BKM, lepas login masukkan No MyKad anda dan Kata Laluan , klik SEMAKAN STATUS bkm anda.

Lihat keputusan BKM yang tertera dan Klik MAKLUMAT BAYARAN. Maklumat bayaran anda akan dipaparkan mengikut kategori kelayakan.

Klik Log Masuk 

Pembayaran BKM Tambahan

Kaedah pembayaran BKM 2022 akan dilaksanakan melalui 2 cara iaitu

Pengkreditan terus ke akaun bank penerima / pasangan yang telah didaftarkan semasa permohonan BKM 2022 secara berperingkat.

Tebus wang di kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN). Ia terbuka kepada penerima yang tidak mempunyai akaun bank atau penerima Gagal Kredit.

Perhatian – Semua artikel Myinfokerja share diatas hanyalah panduan tutorial dan rujukan artikel berkaitan sahaja. Myinfokerja tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.

Rujuk Juga : Senarai BKM Tambahan Khas Golongan Bujang B40 2022

Baca Juga: Pakar Ekonomi Jangka Dividen KWSP Lebih Rendah Untuk 2022

Leave a Comment