Para saintis menemui bahawa terdapat 91 gunung ber4pi di bawah lapisan ais Antartika

Para saintis menemui bahawa terdapat 91 gunung ber4pi di bawah lapisan ais Antartika

gunung ber4pi di bawah lapisan ais Antartika. Walau zaman dah moden tapi byk lagi isi dunia yg penuh misteri. Ini menjadi motivasi kepada sekumpulan saintis untuk membuat kajian di Antartika dan akhirnya selepas berbelas tahun, mereka temui “sesuatu” yang mengejutkan2km di bawah lapisan ais yang tebal itu. Sangat menakutkan. Masyallah ..

Saintis berjaya menemui satu kawasan besar gunung ber4pi di permukaan Bumi. yang berada dua kilometer di bawah permukaan luas lapisan ais yang menyelimuti kawasan luas Antartika.

Penyelidikan yang dijalankan oleh pasukan penyelidik dari Universiti Edinburgh, Scotland, telah menemui hampir 100 gunung ber4pi – yang paling tinggi adalah setinggi Gunung Eiger, yang tingginya hampir 4,000 meter di Switzerland.

Perkara yang paling terkenal dari Gunung Eiger adalah bahagian utaranya yang berupa batuan dan ais setinggi 1,800 meter. Bahagian tersebut bernama Eigerwand atau Nordwand, bahagian utara terbesar di Alpen. Para ahli geologi berkata, , kemungkinan besar wilayah itu akan menjadi kawasan paling padat gunung ber4pi di dunia, lebih besar dari Afrika Timur, di mana Gunung Nyiragongo, Kilimanjaro, Longonot dan semua gunung ber4pi aktif lain tertumpu.

Letusan akan buatkan ais cair

Aktiviti dari gunung ber4pi boleh menimbulkan kesan yang membimb4ngkan, kata para ahli geologi. Apa yang men4kutkan adalah l3tusan gunung-gunung ber4pi ini akan semakin memberi kesan bu ruk kepada pencairan ais di sana. Dan hasilnya kemungkinan ada bandar besar di dunia yang bakal ditengg3lami air.

“Jika salah satu gunung ber4pi ini mel3tus, perkara itu selanjutnya boleh mer0sakkan lapisan ais bahagian barat Antartika,” kata Robert Bingham, dari Universiti Edinburgh, kepada Guardian. Apa pun yang menyebabkan pencairan ais – yang pasti akan berlaku l3tusan – kemungkinan akan mempercepatkan aliran ais ke laut.”

Persoalannya adalah, seberapa aktifkah gunung ber4pi ini?

Itu adalah sesuatu yang perlu kita perlu pastikan secepat mungkin. Kaji selidik Gunung Be4api Edinburgh, yang dilaporkan dalam siri penerbitan khas Geological Society, antaranya mengkaji bahagian bawah lapisan ais Antartika barat.

Puluhan gunung ber4pi telah ditemui

Setelah pasukan itu berjaya mengumpulkan hasilnya, dilaporkan ada 91 gunung ber4pi baru yang sebelumnya tidak pernah diketahui. Sebelum ini mereka telah menemui sebanyak 47 gunung ber4pi. Gunung ber4pi yang baru ditemui mempunyai ketinggian dari 100 m hingga 3,850 m.

Kesemuanya diliputi lapisan ais tebal yang kadang-kadang terletak pada lapisan yang tebalnya lebih 4km di rantau itu. Gunung ber4pi itu aktif dan tertumpu di kawasan yang dikenali sebagai pecahan Antartika barat, yang membentang 3,500 km dari pentas ais Antartika Ross menuju Semenanjung Antartika.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Majalah Perdana

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di My Info Kerja

 

 

 

 

Leave a Comment