Mustahil bagi ramai ahli KWSP untuk mengisi semula Akaun 1 KWSP sepanjang bekerja

Mustahil bagi ramai ahli KWSP untuk mengisi semula Akaun 1 KWSP sepanjang bekerja – Pakar Ekonomi

Pengeluaran dana pencen untuk menyara hidup ketika COVID-19 telah memburukkan lagi masalah ketidakcukupan simpanan dalam kalangan rakyat Malaysia, yang boleh menyebabkan ramai rakyat Malaysia tidak dapat mengisi semula dana Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

–> Sila baca Senarai Bantuan Kerajaan Oktober 2021 – tarikh bayaran & cara permohonan

Intipati kenyataan berita KWSP

  • KWSP sebelum ini telah menyatakan penurunan simpanan dalam kalangan ahlinya berikutan tiga pengeluaran khas iaitu i-Lestari, i-Sinar, dan i-Citra, yang menyebabkan 6.1 juta ahli kini mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam akaun KWSP mereka, antaranya 3.6 juta mempunyai kurang daripada RM1,000, menyebabkan mereka terdedah dan tidak dilindungi selepas bersara.
  • Dana pencen itu juga menganggarkan bahawa ahli perlu bekerja antara empat dan enam tahun tambahan untuk membina semula simpanan yang digunakan semasa wabak, membawa kepada penurunan ketara dalam peratusan ahli yang memenuhi ambang simpanan asas sebanyak RM240,000 sebanyak 55 tahun, daripada 36% pada 2020 kepada anggaran 27% menjelang akhir tahun ini.
  • Berlatarbelakangkan populasi yang semakin tua, ditambah pula dengan sebanyak 85% rakyat Malaysia menghadapi risiko kemiskinan usia tua, Williams menekankan bahawa terdapat penekanan yang lebih besar diperlukan untuk pembaharuan struktur pencen semasa.
  • “Bekerja lebih lama hampir tidak menambah pendapatan persaraan,” katanya pada taklimat Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa 2021 bertajuk “The New Narrative: Turning the Tide on Inequality”.
  • “Apa yang kita perlukan ialah menimbang sistem pencen satu angka berdasarkan caruman daripada gaji dan bergerak ke arah skim pencen yang lebih berstruktur, atau skim pencen yang lebih komprehensif di mana bahagian caruman daripada gaji kekal sebagai komponen penting dalam pencen. skim, tetapi bukan satu-satunya dan sudah tentu bukan komponen utama skim pencen. (Ini) apa yang kita panggil pencen asas universal. Maksudnya, dalam erti kata lain, kita perlu menyokong semua sistem pencen oleh bukan pencen tahap pendapatan layak asas minimum penyumbang yang tersedia untuk semua orang dalam usia yang lebih tua.”
  • Menurutnya, skim bukan caruman boleh dibiayai melalui pelbagai bentuk caruman, termasuk pendapatan pelaburan daripada dana pelaburan awam kerana KWSP dan dana pelaburan awam lain — seperti Kumpulan Wang Persaraan, Inc (KWAP) — sebenarnya cukup baik- dana pelaburan terurus yang sangat baik dalam menyampaikan pulangan terlaras risiko dalam persekitaran pelaburan yang sangat sukar.

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment