Majoriti pengguna tak setuju pencarum buat pinjaman

Majoriti pengguna tak setuju pencarum buat pinjaman

Majoriti pengguna tak setuju pencarum buat pinjaman – “Pakar formula perlu fikirkan apa yang terbaik untuk rakyat dan bukan memberi keuntungan kepada pihak bank sahaja,” ujarnya.

Pengguna, @Norazmi Shamsudin pula mempersoalkan mengapa pengurusan KWSP menghalang pengeluaran wang kepada pencarum yang memerlukan.

“Duit sendiri kenapa perlu pinjam? Kenapa perlu bayar kepada KWSP?

“KWSP hanya menguruskan dan beri kepada mereka yang ingin lakukan pengeluaran,” katanya.

Rata-rata pengguna Twitter tidak bersetuju dengan cadangan supaya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mewujudkan skim pinjaman khas untuk ahlinya bagi menyelesaikan masalah kewangan mereka.

Berdasarkan undian di laman Twitter Sinar Harian setakat jam 6 petang Sabtu mendapati 59 peratus daripada 300 mereka yang mengundi kurang bersetuju dengan pelaksanaan itu, manakala 41 peratus lagi bersetuju.

Seorang pengguna Twitter, @Jibby berkata, pelaksanaan pinjaman khas itu perlu diperjelas kaedahnya secara terperinci.

“Kerajaan perlu beri perincian berkenaan kadar faedah yang akan dikenakan.

“Kalau kadar faedah tinggi seperti pinjaman bank yang biasa, itu tidak membantu rakyat yang memerlukan wang untuk membina semula kehidupan mereka,”ujarnya.

Majoriti pengguna tak setuju pencarum buat pinjaman

Majoriti pengguna tak setuju pencarum buat pinjaman

Join Telegram Rasmi : https://t.me/portalsemakanmalaysia

Selain itu, @Farzana berpendapat, pinjaman khas tersebut boleh membantu mereka yang benar-benar terkesan untuk melangsaikan hutang sedia ada dengan kadar faedah yang rendah.

“Boleh bantu mereka yang sangat terkesan. Kerajaan perlu memperhalusi sebab dan tujuan pinjaman misalnya menampung hutang rumah yang bakal dilelong dengan kadar pembayaran balik yang rendah,” jelasnya.

Ada juga yang tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.

Pengguna, @C.Vinodini Chandragason berpendapat cadangan berkenaan tidak membantu rakyat.

“Idea ini tidak bernas sekali. Ia membebankan rakyat dan bukannya membantu.

Majoriti pengguna tak setuju pencarum buat pinjaman

Semak Juga: Kemaskini STR 2023: Update Maklumat Bantuan Tunai Rahmah

Baca Juga: PM Anwar lancar DPTN 2.0 harini

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment