Lebih 8,500 Jawatan Tetap Di KKM Bakal Diwujudkan Mulai Tahun 2022 Sehingga 2025

Lebih 8,500 Jawatan Tetap Di KKM Bakal Diwujudkan Mulai Tahun 2022 Sehingga 2025

Lebih 8,500 Jawatan Tetap Di KKM Bakal Diwujudkan Mulai Tahun 2022 Sehingga 2025Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menawarkan 4,914 kekosongan jawatan tetap bagi tahun ini.

Menurutnya, iklan kekosongan jawatan itu dibuka mulai Jumaat sehingga 21 Januari.

KKM Bakal Diwujudkan: Menterinya, Dr Zaliha Mustafa berkata, jumlah itu terdiri daripada 4,263 jawatan pegawai perubatan, pegawai pergigian (335) dan pegawai farmasi (316).

Semak juga sini: PELBAGAI JAWATAN KOSONG DIBUKA DI HONDA MALAYSIA SDN BHD: TAWARAN GAJI SEHINGGA RM7,000/SEBULAN

KKM Bakal Diwujudkan

KKM Bakal Diwujudkan

Turut hadir, Timbalan Menteri Kesihatan, Lukanisman Awang Sauni; Ketua Setiausaha Kementerian, Datuk Harjeet Singh dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

“Saya KKM Bakal Diwujudkan & berharap calon yang layak dapat mengisi permohonan dan mengemukakan segera maklumat yang lengkap,” katanya dalam ucapan Majlis Amanat Tahun Baharu 2023 di sini pada Jumaat. Beliau berkata, KKM sedang melaksanakan inisiatif pengukuhan sumber manusia yang dilaksana tahun ini.

Ujar Dr Zaliha, isu tersebut berlaku terutamanya di kawasan bandar berikutan jumlah populasi yang semakin meningkat.

“Secara umumnya, pelanggan atau pesakit berharap KKM dapat menyelesaikan isu kesesakan dan tempoh menunggu lama untuk mendapatkan rawatan di hospital dan klinik kesihatan,” katanya.

“Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2019 menjelaskan tempoh menunggu didapati melebihi daripada enam jam dan ia disebabkan 70 peratus kes diterima adalah kes bagi zon hijau,” katanya.

“Kecenderungan pelanggan mendapatkan perkhidmatan di hospital dan klinik KKM termasuklah di jabatan kecemasan (ED) walaupun penyakit yang dihadapi dikategorikan sebagai bukan kritikal turut menyumbang kepada masalah tersebut.

“Langkah ini boleh mengalihkan pelanggan yang dikategorikan sebagai kes bukan kritikal untuk dirawat di klinik-klinik tersebut dan bukan lagi di ED,” katanya. – SinarHarian

Tambah beliau lagi, Pengarah Kesihatan Negeri dicadangkan meneliti semula keperluan klinik kesihatan untuk memanjangkan tempoh beroperasi.

KKM Bakal Diwujudkan 4,914 Jawatan Kosong Di Kementerian Kesihatan Malaysia: Maklumat syarat lantikan/ gaji/ tugas-tugas jawatan di Klik Sini

Leave a Comment