KWSP Pengeluaran simpanan: syarat-syarat & cara memohon i-Sayang KWSP

KWSP Pengeluaran simpanan: syarat-syarat & cara memohon i-Sayang KWSP

KWSP Pengeluaran simpanan. Pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Bantuan-bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai Kementerian atau Jabatan Kerajaan sesuai dengan tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Antaranya adalah apabila Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memperkenalkan inisiatif i-Sayang. Berikut adalah penjelasan lanjut berkenaan inisiatif ini:

Join Telegram kami: 👇👇
https://t.me/portalsemakanmalaysia

KWSP Pengeluaran simpanan

KWSP Pengeluaran simpanan

KWSP Pengeluaran simpanan, adalah sebuah inisiatif yang diperkenalkan oleh Kerajaan pada tahun 2023.

Inisiatif ini pada asasnya memberikan pilihan kepada suami (pemberi) untuk mengeluarkan 2 peratus caruman syer pekerja yang diterimanya daripada majikan ke dalam akaun KWSP isteri (penerima).

Disebabkan ia pilihan, inisiatif ini hanya boleh dibuat secara sukarela oleh suami dan pindahan tersebut akan dilaksanakan secara automatik setiap bulan apabila adanya caruman dari majikan yang dikreditkan ke dalam akaun KWSP suami.

Syarat-syarat Kelayakan;

Syarat-syarat bagi suami

-Warganegara Malaysia atau bukan warganegara;
-Ahli KWSP;
-Belum mencapai umur 75 tahun;
-Perkahwinan telah didaftarkan di bawah undang-undang Malaysia.

Syarat-syarat bagi isteri

Warganegara Malaysia;
Ahli KWSP;
Belum mencapai umur 75 tahun;
Perkahwinan telah didaftarkan di bawah undang-undang Malaysia.

Cara Memohon

Kepada yang memenuhi syarat-syarat kelayakan dan berminat, permohonan inisiatif ini boleh dibuat secara atas talian (online) melalui i-Akaun KWSP.

Permohonan juga boleh dilaksanakan secara manual melalui Pejabat KWSP, dengan mengisi Borang Permohonan Pendaftaran i-Sayang KWSP 16G (SY) dengan lengkap.

Untuk maklumat lebih teliti berkenaan i-Sayang, sila rujuk di Portal Rasminya – DI SINI.

BACA JUGA:

Pengambilan Jawatan Di Kementerian Kerja Raya(KKR) Tahun 2023

Jawatan Kosong di CIDB Tech Sdn Bhd Tahun 2023

KWSP Pengeluaran simpanan

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

 

Leave a Comment