KWSP Pengeluaran Khas: Sehingga RM50k Fasa 1 Kini Dibenarkan

Pengeluaran KWSP RM10K Hingga RM50K Dibenarkan!

KWSP Pengeluaran Khas. FSA2 membolehkan pencarum untuk melakukan transaksi pengeluaran wang simpanan mereka dengan amaun dari RM3,000 minimum sehingga RM50,000 maksimum.

KWSP Pengeluaran Khas – Untuk pengetahuan, setakat ini terdapat lebih 4 juta ahli yang mencarum didalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Dan yang lebih mengejutkan lagi, ahli-ahli ini bakal menerima kemudahan pengeluaran melalui program KWSP yang terbaru yang dinamakan Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2).

Dengan kemudahan yang diberikan oleh pihak KWSP ini, pencarum dapat mengambil kira simpanan yang ada dalam akaun 2 untuk mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan di mana bayaran pengeluaran hanya akan dibuat kepada pihak institusi perbankan apabila ahli telah mencapai umur 50 hingga 55 tahun tertakluk kepada pilihan umur pengeluaran ahli.

Objektif penubuhan FSA2 ini ialah untuk memboleh ahli KWSP Pengeluaran Khas membuat permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 tahun atau 55 tahun bagi membantu ahli KWSP Pengeluaran Khas mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan. Pada masa yang sama, ahli perlu membayar ansuran bulanan sepertimana yang ditetapkan oleh institusi perbankan.

Amaun Kelayakan Pengeluaran KWSP FSA2

Dibawah merupakan syarat kelayakan pengeluaran KWSP:

Dibawah adalah infografik ringkas tentang syarat kelayakan pengeluaran wang simpanan KWSP :

Warganegara Malaysia. Terbuka kepada ahli KWSP yang belum mencapai umur 55 tahun

Permohonan adalah sekali sahaja. Permohonan yang telah lulus tidak boleh dibatalkan

Amaun maksimum bagi pengeluaran bersyarat tidak melebihi RM50,000 dalam akaun 2 (tertakluk kepada amaun pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan)

Amaun simpanan minimum RM3,000 dalam akaun 2 KWSP Pengeluaran Khas

Cara Mohon Pengeluaran KWSP RM10,000

Permohonan boleh dibuat secara dalam talian melalui institusi perbankan yang mengambil bahagian. Terdapat 3 langkah utama yang perlu dilakukan oleh ahli:

Langkah 1: Mengemukakan permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 Tahun atau 55 Tahun dengan KWSP melalui portal institusi perbankan, berdasarkan amaun pembiayaan peribadi yang telah diluluskan oleh institusi perbankan berkenaan.

Langkah 2: Membuat semakan awal kelayakan simpanan Akaun 2 KWSP melalui portal institusi perbankan yang mengambil bahagian.

Langkah 3: Membuat permohonan pembiayaan peribadi melalui portal institusi perbankan mengikut terma dan syarat yang ditetapkan oleh institusi perbankan.

Manfaat Pengeluaran KWSP FSA2

Kadar faedah (konvensional) atau kadar keuntungan (islamik) yang akan dikenakan oleh institusi perbankan dijangka antara 4% hingga 5% setahun

Kemudahan ini bakal memanfaatkan lebih daripada 4 juta ahli KWSP di bawah umur 55 tahun yang layak.

Ahli Dibenarkan Lakukan Pengeluaran Sehingga RM50,000

Kadar ini jauh lebih rendah daripada kadar pasaran semasa pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan yang lain.

Memandangkan jumlah caruman dalam Akaun 2 hanyalah sokongan, pembiayaan ini tidak bercanggah dengan peruntukan Akta KWSP.

Jumlah pembiayaan minimum adalah sebanyak RM3,000 dan maksimum sehingga RM50,000 tertakluk kepada baki simpanan di dalam Akaun 2 KWSP dan terma dan syarat yang ditetapkan oleh pihak bank.

Oleh sebab itu, penting untuk membina semula tabungan bagi kumpulan ini agar mempunyai simpanan mencukupi untuk hari tua nanti.

Setakat 31 Januari 2023, seramai 1.89 juta ahli berumur antara 40 tahun hingga bawah 55 tahun atau 38% yang mempunyai simpanan di dalam akaun 1 sebanyak RM10,000 ke bawah.

Maklumat Lanjut

Sebarang maklumat lanjut berkaitan FSA2 boleh diperolehi melalui saluran berikut:

– Terus ke pautan pantas https://fsa2.kwsp.gov.my/

– Laman web rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my/

KWSP Pengeluaran Khas: Sehingga RM50k Fasa 1 Kini Dibenarkan

KWSP Pengeluaran Khas Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan – Permohonan pembiayaan peribadi ini boleh dibuat secara dalam talian melalui institusi perbankan yang mengambil bahagian.

Kemudahan ini disasarkan kepada ahli KWSP yang mempunyai simpanan dalam Akaun 2 dan disokong dengan pendapatan yang berpatutan.

Sebelum membuat permohonan, ahli perlu membuat semakan awal kelayakan dalam Akaun 2 KWSP. Permohonan hendaklah dibuat mengikut terma dan syarat yang dipersetujui dengan institusi perbankan.

KWSP Pengeluaran Khas

Baca sini: Bantuan Kewangan STR: SEMAKAN STATUS & TARIKH BAYARAN STR.

Baca juga: Pengeluaran Penuh KWSP Sebelum Pencen 2023 – Jawatan kosong 2023

4 Juta Pencarum KWSP Akan Mendapat Manfaat

Kadar faedah (Konvensional) atau kadar keuntungan (Islam) yang akan dikenakan oleh institusi perbankan dijangka antara 4 peratus (%) hingga 5 peratus (%) setahun.

Kemudahan ini akan memberi manfaat kepada lebih 4 juta ahli KWSP yang layak berumur di bawah 55 tahun.

Kadar ini jauh lebih rendah daripada kadar pasaran semasa pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan lain. Pencarum Boleh Membuat Pengeluaran Sehingga RM50,000

Pengeluaran KWSP Fasa 1 Sehingga RM50,000 Kini Dibenarkan Dan terma dan syarat yang ditetapkan oleh pihak bank. Memandangkan jumlah caruman dalam Akaun 2 hanyalah sokongan, pembiayaan ini tidak bercanggah dengan peruntukan Akta KWSP.

Itulah sebabnya penting untuk membina semula simpanan untuk golongan ini agar mempunyai simpanan yang mencukupi untuk hari tua.

Jumlah pembiayaan minimum ialah RM3,000 dan jumlah maksimum ialah RM50,000 tertakluk kepada baki simpanan dalam Akaun 2 KWSP.

Sehingga 31 Januari 2023, seramai 1.89 juta ahli berumur antara 40 dan bawah 55 atau 38 peratus (%) mempunyai simpanan dalam Akaun 1 sebanyak RM10 ribu dan ke bawah.

KWSP akan mempertimbangkan untuk menambah lebih banyak bank yang mengambil bahagian pada masa hadapan.

KWSP Pengeluaran Khas 1: Kemudahan Sokongan Akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) 2 akan dilaksanakan dalam dua fasa, dan ahli yang memenuhi kriteria kelayakan boleh memohon melalui bank yang mengambil bahagian iaitu Bank MBSB dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

KWSP Pengeluaran Khas

KWSP Pengeluaran Khas 1

Dalam satu kenyataan, KWSP Pengeluaran Khas menjelaskan bahawa pengeluaran KWSP Fasa 1 akan dibuka mulai 7 April 2023.

Bank akan mentadbir sepenuhnya proses permohonan untuk pembiayaan peribadi melalui kemudahan ini, tertakluk kepada penilaian pembiayaan dan rangka kerja kredit mereka.

Permohonan Fasa 1, kekal dibuka selama setahun, ahli yang layak berumur 40 tahun dan ke atas boleh memohon, tertakluk kepada ketersediaan bank yang mengambil bahagian.

Maklumat Lanjut berkaitan fasiliti di atas boleh diperoleh melalui saluran berikut:

Laman web rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my ATAU Terus ke pautan pantas https://fsa2.kwsp.gov.my/

KWSP Pengeluaran Khas

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. KWSP Pengeluaran Khas

Leave a Comment