Kerajaan digesa benar keluar KWSP sebelum sekolah buka Mac ini

Kerajaan digesa benar keluar KWSP sebelum sekolah buka Mac ini

“(Perdana Menteri) Datuk Seri Anwar Ibrahim, kami ingin menjelaskan bahawa selepas beberapa sesi soal jawab bersama pencarum yang tertekan dan terdesak, kami mendapati bahawa hampir kesemua pencarum yang ditemui bukanlah mereka bergantung harap sepenuhnya pada wang KWSP semata-mata.

Presidennya, Azmi Mohd. Tahir berkata, ini kerana kebanyakan pencarum tiada pilihan susulan keadaan yang memaksa menjadi faktor utama mereka menuntut pengeluaran berkenaan.

Kerajaan digesa benar keluar KWSP sebelum sekolah buka Mac ini – Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat Malaysia (PGIRM) meminta kerajaan meluluskan pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara bersasar sebelum sesi persekolahan 2023/2024 dibuka Mac ini.

“Tetapi keadaan memaksa, maka tiada pilihan lain selepas pencarum sangat terkesan dan terbelenggu dengan kos sara hidup yang terus meningkat dan menekan hidup mereka.

Kerajaan digesa benar keluar KWSP sebelum sekolah buka Mac ini

Kerajaan digesa benar keluar KWSP sebelum sekolah buka Mac ini

Semak Juga: Sudah boleh tanggal cukai jalan di cermin kenderaan mulai hari ini

Bayaran Fasa Kedua Sebanyak RM300 Akan Dikreditkan

Join Juga: https://t.me/portalsemakanmalaysia

Kerajaan digesa benar keluar KWSP sebelum sekola

PGRIM sebelum ini membawa suara lebih 300,000 pencarum bagi menuntut pengeluaran caruman KWSP secara bersasar bagi meneruskan kelangsungan hidup dalam fasa peralihan ke endemik ketika ini.h buka Mac ini. “Satu demi satu harga barangan naik dan ini tidak dapat menampung kelangsungan hidup rakyat atau pencarum kerana dengan pendapatan yang tidak seimbang dan pekerjaan yang tidak stabil.

“Justeru dengan hanya satu jalan terakhir, adalah dengan membenarkan pengeluaran kecemasan KWSP ini secara bersasar bagi pencarum meneruskan kelangsungan hidup mereka,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Bagaimanapun, Perdana Menteri dalam satu majlis di Kangar, Perlis sebelum ini, dilaporkan berkata, kerajaan perlu mempertimbang nasib dan masa depan pencarum KWSP sebelum membenarkan sekali lagi pengeluaran bersasar itu.

“Kami sudah tiada daya lagi cara bagaimana untuk mendesak supaya pengeluaran kecemasan secara bersasar ini direalisasikan tetapi sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menegakkan hak asasi manusia, kami akan terus mendesak.

Mengulas lanjut, Azmi berkata, PGRIM akan terus mendesak dan mencari jalan supaya tuntutan pengeluaran kecemasan KWSP diluluskan dengan kadar sesegera.

“Pencarum memerlukan wang simpanan titik peluh mereka sekarang,” ujarnya. – UTUSAN

Leave a Comment