“DIA NAK NASI DENGAN SAYUR JA” MULANYA TAK LAYAN MINTA BELANJA DI PAVILION , PEMUDA INI TERUS KEJ4R SELEPAS SEDAR SESUATU.

“DIA NAK NASI DENGAN SAYUR JA” MULANYA TAK LAYAN MINTA BELANJA DI PAVILION , PEMUDA INI TERUS KEJ4R SELEPAS SEDAR SESUATU.

Hanya mereka yang pernah berada dalam suatu situasi sus4h sahaja yang memahami keper1tan sebenarnya.

BERAT mata memandang, berat lagi bahu mem1kul.

Haris berkata pada mulanya dia men0lak permintaan lelaki itu kerana fizikalnya nampak sempurna dan sihat, lantas terlintas di hati dia memilih jalan mudah untuk mengem1s wang.

“Waktu tu saya tengah bersiar-siar dekat Pavilion Kuala Lumpur dengan anak dan isteri, lepas tu kami singgah food court nak makan.

Begitulah kisah yang dikongsi Abdul Haris Harahap, 32, apabila se0rang lelaki lingkungan usia 30-an datang menghampirinya di medan selera meminta untuk dibelikan makanan.

“Saya sebelum ni dah pernah kena scam dengan orang yang macam ni, minta duit kata nak beli makanan tapi lain yang dibelinya,” cerita Haris ketika dihubungi mStar.

Tidak lama kemudian Haris bertukar fikiran dan akhirnya bermurah hati membelikan lelaki tersebut makanan.

Dia sekarang pun tak ada rumah sebab nak bayar sewa tak lepas, dip4ksa keluar selepas dua bulan. Dalam bank ada RM10 je.

“Tapi lepas dia beredar, saya macam terfikir balik, dia bukan minta duit tapi dia minta belanja makan. Ini mesti sebab dia lapar ni

“Lepas tu saya terus pergi kejar dia balik… cari dia. Saya nampak dia tengah lelapkan mata dekat meja food court Pavilion tu, dia jadikan tangan dia sebagai bantal dan kepala dia terlentok atas meja.

“Saya rasa dia tengah cuba tidur untuk hil4ngkan kejap rasa lapar dia tu, kesi4n pula tengok. Saya terus pergi kejut dia, saya tanya dia nak makan apa jom saya belanja.

“Dia cakap dia tak kisah, saya kata dekat dia pilih je kedai mana nak makan. Akhirnya dia pergi ke gerai nasi kandar,” kata Haris yang bergiat aktif dalam aktiviti kemanusiaan bersama badan bukan kerajaan (NGO).“Sehelai sepinggang je sekarang, kalau malam tidur dekat bus stop atau mana-mana tempat yang boleh berteduh. Saya nampak dia ada bawa satu beg plastik, mungkin itu je la benda yang dia ada sekarang,” kata Haris.

Haris menghulurkan sedikit b4ntuan kepada orang yang kurang berkemampuan.

Menurut Haris, lelaki itu memberitahunya dia terlintas untuk membuat pinjaman wang tidak berlesen kerana keadaannya yang seperti kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

“Dia ada cakap nak pinjam ah long tapi saya nasihat j4ngan sebab bah4ya sangat. Dia cakap memang tak ada apa dah sekarang, dia datang Pavilion pun sebenarnya nak cari kerja.

“Tapi banyak tempat yang tak terima dia sebab dia tak ada phone. Bila tak ada phone, nak berkomunikasi pun sus4h, itu yang majikan macam ber4t nak ambil dia. Hidup dia memang terh1mpit.

dz6

“Lepas dia makan dengan saya, saya ada hulur dia duit sikit untuk b4ntu dia survive malam tu. Saya ada bagi dia kata-kata semangat supaya dia kuat, luluh hati tengok dia,” ujar Haris.

Haris beranggapan lelaki itu hidup sebatang kara kerana sepanjang perbualan dia tidak ada menyebut tentang anak, isteri atau keluarga.

Haris seterusnya menceritakan musib4h yang menimpa lelaki itu sehingga menyebabkan dia terdes4k untuk meraih simpati orang awam untuk makan.

“Dekat kedai nasi kandar tu dia mula-mula nak ambil nasi dengan sayur je. Saya kata ambil ayam sekali, kita kalau nak makan kena betul-betul makan.

“Kemudian saya tanya dia apa yang jadi sebenarnya, dia pun buka la cerita. Dia cakap kena bu4ng kerja sebab terl1bat dalam p0litik pejabat, ada s4lah faham dengan dia punya boss, gaji pun kena hold.

“Dia sekarang pun tak ada rumah sebab nak bayar sewa tak lepas, dipaksa keluar selepas dua bulan. Dalam bank ada RM10 je.

“Sehelai sepinggang je sekarang, kalau malam tidur dekat bus stop atau mana-mana tempat yang boleh berteduh. Saya nampak dia ada bawa satu beg plastik, mungkin itu je la benda yang dia ada sekarang,” kata Haris.

Haris menghulurkan sedikit b4ntuan kepada orang yang kurang berkemampuan.

Menurut Haris, lelaki itu memberitahunya dia terlintas untuk membuat pinjaman wang tidak berlesen kerana keadaannya yang seperti kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

“Dia ada cakap nak pinjam ah long tapi saya nasihat j4ngan sebab bah4ya sangat. Dia cakap memang tak ada apa dah sekarang, dia datang Pavilion pun sebenarnya nak cari kerja.

“Tapi banyak tempat yang tak terima dia sebab dia tak ada phone. Bila tak ada phone, nak berkomunikasi pun sus4h, itu yang majikan macam ber4t nak ambil dia. Hidup dia memang terh1mpit.

“Lepas dia makan dengan saya, saya ada hulur dia duit sikit untuk b4ntu dia survive malam tu. Saya ada bagi dia kata-kata semangat supaya dia kuat, luluh hati tengok dia,” ujar Haris.

“Rasanya dia memang hidup seorang je. Dia tak ada sebut yang dia ada tempat untuk bergantung harap, anak-anak semua tak ada dia sebut

“Kami sekeluarga makan dekat restoran masakan ala Jepun, tengah saya beratur nak bayar tiba-tiba ada satu lelaki ni datang minta belanja makan.

dz5

“Dia cakap baru lepas kena buang kerja. Saya ingat dia minta duit, saya cakap tak boleh sebab tengok badan dia sihat je.

“Saya harap hidup dia baik-baik sahaja la lepas ni. Kita kena ingat kalau kita rasa hidup ni dah kurang bernasib baik, sebenarnya lebih ramai yang lagi sus4h dari kita ,” kata Haris mengakhiri bicara.

Sumber: mStar

 

Leave a Comment