Kategori Yang Menerima Bayaran Bantuan STR RM3100

Kategori Yang Menerima Bayaran Bantuan STR RM3100

Kategori Yang Menerima Bayaran Bantuan STR RM3100 – Terbkini, pihak LHDN telah membuat kenyataan bahawa semakan status kelayakan dan kemaskini permohonan Sumbangan Tunai Rahmah (STR) kini boleh di lakukan dengan memasuki web rasmi – https://bantuantunai.hasil.gov.my/

Kemaskini perlulah dilakukan dalam tempah yang ditetapkan bermula 1 Mac Sehingga 31 Mac 2023

Menurut Perdana Menteri, pembayaran STR Fasa 1 Januari lalu, seramai 8.7 juta golongan B40 bernilai RM1.67 bilion akan dikreditkan ke dalam akaun bank penerima yang berdaftar di dalam pangkalan data STR.

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) adalah salah satu inisiatif di bawah konsep Payung Rahmah yang bertujuan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup.

Pada sesi Bajet 2023 februari lalu, Datuk Sri Anwar Ibrahim mengumumkan kerajaan bersetuju memberikan bayaran tambahan bernilai rm600. menjadikan jumlah keseluruhan yang akan diterima berjumlah RM3100.

Kategori Yang Menerima Bayaran Bantuan STR RM3100. Kini Belanjawan 2023, Malaysia Madani adalah berlandaskan enam perkara: kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan.

Kategori Yang Menerima Bayaran Bantuan STR RM3100

Kategori Yang Menerima Bayaran Bantuan STR RM3100

Pada bulan Januari lepas, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) fasa 1 telah selesai diberikan kepada penerima yang layak.

Kategori Terima Maksimum RM3100
Pada tahun ini, Sumbangan Tunai Rahmah (STR) turut akan memberikan bayaran tambahan sebanyak RM600 kepada kategori ini. Jadi, ianya akan menjadikan jumlah keseluruhannya adalah RM3100.

Berikut adalah kategori yang layak menerima:

Kategori Isi Rumah
Pendapatan RM2,500 ke bawah
Mempunyai anak 5 orang keatas
Kategori ini akan menerima bayaran berjumlah RM2,500. Bukan itu sahaja, kategori ini bakal menerima STR Tambahan berjumlah RM600. Ini menjadikan jumlah keseluruhan yang akan diterima berjumlah RM3100.

Info : RM600 tambahan ini bukanlah secara tunai, tapi ianya akan diberikan melalui baucar makanan.

Semak Juga: Belanjawan 2023 lulus di Dewan Rakyat

Mohon Juga: Jawatan Kosong di Gardenia Mac 2023

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment