TERKINI KWSP Jika Terdesak Keluarkan Simpanan Pengeluaran 2.0

TERKINI KWSP Jika Terdesak Keluarkan Simpanan Pengeluaran 2.0

(TERKINI KWSP Jika Terdesak Keluarkan Simpanan Pengeluaran 2.0) – Simpanan Pengeluaran 2.0 Baru-baru ini, Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat Selangor,

(PGIR) mencadangkan kerajaan supaya membenarkan pengeluaran wang khas daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengikut kategori dan keperluan bagi mengurangkan beban kehidupan sekarang. (Simpanan Pengeluaran 2.0)

Semak Sini: DAFTAR AKAUN KWSP ANAK 14 TAHUN KE ATAS

Semak Juga: Cara Memohon Biasiswa Top Glove

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

“Bagi pencarum B40 dan M40 yang aktif mencarum serta mempunyai baki simpanan di Akaun 1 kurang RM20,000 mereka seharusnya dibenar mengeluarkan keseluruhan simpanan dan meninggalkan baki RM200 dalam Akaun 1 dan 2,” katanya. –

“Pengeluaran ini mengikut keperluan bagi meneruskan kelangsungan hidup untuk mengatasi masalah ekonomi yang tidak menentu dan peningkatan harga barang berterusan memandangkan sehingga kini pihak kerajaan masih gagal menanganinya dengan baik.

Katanya lagi. “Bagi suri rumah dan ibu tunggal yang tidak mempunyai pekerjaan tetap serta tidak aktif lagi mencarum, kita berharap mereka dibenarkan untuk mengeluarkan semua simpanan persaraannya.

Azmi berkata, pencarum B40 dan M40 yang masih aktif boleh mencarum berusia 54 tahun ke bawah dan mempunyai simpanan dalam Akaun 1 melebihi RM20,000 sepatutnya dibenarkan mengeluar sebanyak 30 peratus daripada akaun berkenaan.

“Keluarkan Simpanan Pengeluaran Jika Terdesak Ini bagi membantu mereka menyara kelangsungan hidup yang semakin terhimpit, di samping membantu ekonomi keluarga dan kemajuan pendidikan anak mereka.

“Masalah sama dialami bekas pekerja swasta yang tidak lagi mencarum kerana diberhentikan kerja secara sukarela, baru berhenti dan tidak mempunyai pekerjaan tetap serta sukar mendapat pekerjaan disebabkan faktor usia dan kesihatan,” katanya dalam kenyataan, hari ini. – (Simpanan Pengeluaran 2.0).

SumberMingguankerja

 

TERKINI KWSP Jika Terdesak Keluarkan Simpanan Pengeluaran 2.0

Leave a Comment