Jenis Pengeluaran Khas KWSP Yang Boleh Dibuat Oleh Ahli

Jenis Pengeluaran Khas KWSP Yang Boleh Dibuat Oleh Ahli

Berikut adalah jenis pengeluaran khas KWSP yang boleh dikeluarkan oleh ahli. Selain daripada Pengeluarsn Khas KWSP 2.0 yang betul – betul diharapkan oleh rakyat , terdapat juga sebuah kaedah Jenis Pengeluaran Khas KWSP yang anda boleh mohon. Jika anda terdiri daripada seorang pencarum , anda layak untuk membuat pengeluaran wang KWSP menerusi 18 jenis pengeluarsn KWSP Aakaun 1 dan 2. Secara umumnya , anda boleh lihat terdapar 2 jenjs pengeluaran khas KWSP iaitu pengeluaran sebahagian dan pengeluaran penuh.

Jenis Pengeluaran Khas KWSP

Rujuk sini: JAWATAN KOSONG DI BUBBLEBEE SDN BHD

Rujuk Juga: Jawatan Kosong KKM Pengambilan Terkini 143 Kekosongan

JENIS PENGELHARAN KHAS KWSP

Berikut merupakan jenis pengeluaran sebahagian dan pengeluaran penuh yang boleh dibuat oleh ahli. Semak di bawah ini berikutan dengan jenis pengeluaran khas KWSP yang boleh dibuat oleh ahli pencarum.

Pengeluaran Sebahagian, Berumur 50 tahun, Bina rumah, Kesihatan, Pendidikan, Perumahan fleksibel, Perumahan PR1MS, Beli rumah, Haji, Menyelesaikan baki, pinjaman perumahan, Simpanan melebihi 1 juta dan Ansuran bulananan pinjaman perumahan.

Seterusnya, Pengeluaran Penuhyang berumur 55 tahun, Hilang upaya, umur 60 tahun, Meninggalkan negara, Kematian, Pekerja berkempen dan pesara pilihan Pengeluaran KWSP Berumur 50,55 & 60 Tahun.

Pencarum yang sah adalh seperti, Berumur 50-54 tshun, Berumur 50 – 59 tahun, Berumur capai 60 tahun, Mempunyai simpanan KWSP, Pengeluaran Membina atau Membeli Rumah.

Pencarum KWSP adalh seperti Ahli yang belum mencapai umur 55 tahun dan Ahli yang mempunyai simpanan dalam akaun 2 (minimum RM500,000.00) Pengeluaran untuk pendidikan.

Membiayai yuran pengajian snak di IPT yang Merupakan pencarum KWSP seperti Ahli yang belum mencapai umur 55 tahun dan Ahli yang masjh mempunyai dalam akaun simpanan 2.

Pengeluaran untuk kesihatan pula merupakan pencarum KWSP seperti Ahli yang belum capai umur 55 tahun dan Ahli yang mempunyai simpanan dalam akaun 2
Pengeluaran untuk Haji. Tujuan berikut adalah untuk menampung perbelanjaan asas pengerjaan haji dan bukannya menampung segala kos haji.

Pengeluaran kematian adalah seperti Pengeluaran yang boleh dituntut oleh waris sekiranya berlaku kematian kepada si pencarum KWSP. Selain itu juga, Pencarum KWSP seperti Ahli yang mempunyai simpanan dalam akaun 2 seperti Pengeluaran meninggalkan negara.

Warganegara Malaysia yang telah dilucutkan daripada kewarganegaraan atas berhijrah ke negara lain dan bukan warganegara Malaysia yang berhenti kerja dan akan meninggalkan Malaysia.

MAKLUMAT LANJUT

Anda boleh terus layari laman web portal rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my/ms/home sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai jenis pengeluaran khas KWSP.

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment