ISU SEMASA: Pengeluaran khas KWSP RM10,000 adalah pilihan terakhir

Keputusan pencarum untuk pengeluaran khas KWSP

Kebiasaannya peraturan biasa yang perlu dipatuhi oleh setiap pekerja adalah tidak menyentuh dana persaraan mereka, tidak kira apa juga yang berlaku.

Namun begitu, bukan semua orang memiliki kemampuan kewangan untuk bertahan dengan kejutan ekonomi yang diakibatkan oleh peristiwa besar seperti pandemik COVID-19 dan langkah sekatan pergerakan untuk membendungnya.

–> Sila baca Tarikh Bayaran Terkini Fasa 1 Bantuan Keluarga Malaysia RM2,000 Keluarga B40 2022

Intipati berita hari ini

  • Ekonomi Malaysia terjejas teruk akibat daripada penularan pandemik dengan kadar pengangguran naik mendadak kepada 5.3 peratus pada Mei 2020.
  • Bagaimanapun, impak ekonomi mula berkurangan pada suku keempat 2021 apabila kadar pengangguran susut kepada 4.3 peratus pada suku terbabit, paras terendah sejak pandemik itu melanda negara, apabila permintaan terhadap tenaga kerja meningkat kembali di tengah-tengah pemulihan ekonomi.
  • Ringgit juga turut terkena tempias dan terjejas teruk akibat daripada pandemik.
  • Penurunan nilai mata wang menjejaskan kuasa beli rakyat Malaysia apabila lebih banyak wang kertas tempatan diperlukan untuk ditukarkan kepada dolar AS.
  • Sebagai contoh, ketika ini, 48 peratus daripada 6.1 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di bawah usia 55 mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 dalam dana persaraan mereka.
  • Dalam usaha terbaharu untuk membantu mereka yang memerlukan, kerajaan membenarkan sekali lagi pengeluaran KWSP sebanyak RM10,000. Adakah ini langkah yang wajar?
  • Sebelum pengeluaran terbaharu ini, kerajaan membenarkan penyimpan KWSP untuk mengeluarkan sehingga RM71,000 daripada dana persaraan mereka menerusi tiga program pengeluaran KWSP, yang secara kolektifnya berjumlah RM101 bilion.

Konklusinya, keputusan untuk pengeluaran khas KWSP ini patut diambil kira dari segi semua aspek oleh pencarum. Masa depan pencarum patut dilindung, namun situasi yang perit sekarang juga adalah menjadi isu pertimbangan.

(sumber: BHarian)

TIL the EPF logo is actually KWSP written in calligraphic forms : r/malaysia

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.
–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Leave a Comment